31 Ekim 2019 Perşembe

İLLER BANKASININ JEOTEKNİK SONDAJ ŞARTNAMESİ



JEOTEKNİK ETÜT AMAÇLI SONDAJ KUYUSU VE ARAŞTIRMA ÇUKURU AÇILMASI İLE YERİNDE DENEYLERİN YAPILMASI VE NUMUNE  ALINMASINA AİT TEKNİK ŞARTNAME




Şartnamenin Konusu

Madde-1 Bu teknik şartname İller Bankası’nca, jeoteknik etüde yönelik sondaj kuyularının ve araştırma çukurlarını açtırılması, yerinde deneylerin yaptırılması ve numune aldırılmasına ait olup, bu kuyulardan elde edilen verilerin  İller Bankası normlarına göre düzenlenmesi ve bunlara bağlı bütün işlerin yaptırılmasıyla ilgilidir.

Şartnamede taraflar "BANKA" ve "YÜKLENİCİ"  olarak adlandırılmıştır.

 

Şartnamenin Ekleri

Madde-2 Aşağıdaki belgeler şartnamenin tabii bir eki olup, şartnamede belirtilmeyen hususlarda  ilgili kanun, tüzük, yönetmelik       hükümleri ile ilgili TS ve uluslararası standartlara (ASTM, BS ve diğerleri) uyulacaktır.
·  Türk Standartları (TS-1500)  İnşaat Mühendisliğinde Zeminlerin
Sınıflandırılması
·  Türk Standartları (TS-1900) İnşaat Mühendisliğinde Zemin Laboratuarı
     Deneyleri
·  Türk Standartları (TS-1901) İnşaat Mühendisliğinde Sondaj Yolları ile
    Örselenmiş ve  Örselenmemiş Numune Alma Yöntemleri
·  Türk Standartları (TS-5744) İnşaat Mühendisliğinde Temel Zemini
  Özelliklerinin Yerinde Ölçümü
·  Türk Standartları (TS-6108) Mühendislik Jeolojisinde Kullanılan Terimler
·  İller Bankası Etüt Raporları Yazımı Esaslarına Ait Şartname

Araştırma Çukuru
Madde-3 Araştırma çukurları zemin ve kaya birimlerin fiziksel ve mekanik özelliklerini belirlemek amacıyla kayalardan blok, zeminlerden örselenmiş-örselenmemiş numune almak, yerinde deneylerin yapılması, yer altı suyu numunelerinin alınması, yanal ve düşey korelasyonun sağlanması vb. bilgilerin temin edilmesi amacıyla   Jeoteknik Amaçlı Sondaj Kuyusu ve Araştırma Çukuru Açılması ile Yerinde (in-situ) Deneylerin Yapılması ve Numune  Alınması Talimatındaki (Ek- 1) örneğe uygun olarak BANKA'ca belirtilen yerlerde ve boyutlarda açılacaktır.
            Açılacak araştırma çukurlarının yerleri  ve boyutları birimlerin özelliklerini en iyi yansıtacak şekilde BANKA’nın izni alınarak değiştirilebilecektir.

            a) Çukur Yerleri : Araştırma çukurları Ek-1 deki talimatta belirtilen yerlerde açılacaktır.
           
b) Çukur Boyutları : Araştırma çukurları uygun ekipman kullanılarak el veya makine yardımı ile BANKA’nın belirleyeceği boyutlarda açılacaktır. Yüklenici çukur duvarlarının stabilitesini sağlamak zorundadır.
Açılan çukurlarda yer altı suyu bulunması halinde istenilen derinliğe kadar çukurun kazılabilmesi için gerekli önlemler alınacaktır.

c) Numune Alımı ve İletimi : Açılan çukurlardan Ek-1 deki talimatta belirtilen numuneler, yine aynı talimatta belirtilen seviyelerden TS 1901’e göre alınacaktır. Alınan numuneler Madde 4-f / 4-g hükümlerine uygun olarak incelenecek, saklanacak ve etiketlenerek BANKA’nın belirleyeceği yere iletilecektir.

Sondaj Kuyusu

Madde-4
a) Sondaj Yöntemi : Sondajlar kaya ve zeminlerin litolojik özelliklerini, yatay ve düşey doğrultudaki değişimlerini, süreksizliklerin sıklığı, ara uzaklığı, yüzeylerinin pürüzlülüğü, dolgu durumu, geçirgenliği ve yer altı suyu durumu ile mühendislik parametreleri gibi bilgileri toplamak amacına yönelik yapılacaktır.
Sondajlar TS-1901’e göre yapılacak olup, sondaja burgulu susuz sistem ile başlanacaktır. Zemin şartlarının elvermemesi halinde BANKA'nın da onayı alınmak koşulu ve bu durumun sondaj logunda belirtilmesi kaydı ile sondaj açma sistemi değiştirilebilir. Sondaj  sırasında zeminin örselenmemesine azami ölçüde özen gösterilecektir.

 b) Kuyu Yerleri : Açılacak sondaj kuyuları, BANKA'ca hazırlanan  Ek-1 deki talimatta belirtilen  yerlerde açılacaktır. Kuyu yerleri BANKA’ca görevlendirilen elemanlarla, Yüklenici veya Vekili ve İlgili Belediye veya Kurumun yetkilisi ile müştereken kuyu yerlerine gidilerek bir tutanakla yükleniciye teslim edilecektir.


          c) Kuyu Derinliği ve Çapı : Açılacak kuyuların  derinlikleri, çapları ve çap değişim derinlikleri EK-1deki talimatta belirtilmiştir. İlerleme sırasında BANKA'ca lüzum görülmesi halinde ve geçilecek jeolojik birimlerin durumuna bağlı olarak bu değerler değiştirilebilir. Her türlü çap ve derinlik değişimlerinde BANKA’nın yazılı talimatı esastır.
 Yüklenici kuyunun devamını sağlamak için (muhafaza borusu indirilmesi vb.) gerekli tedbirleri almak zorunda olup, düşey sondajda ilerleme sırasında düşeyden sapma (en fazla 5 derece) varsa bunu düzeltmeye, eğer bu mümkün olmuyorsa kuyuyu bedelsiz yenilemeye mecburdur.
Yapılış amacına hizmet etmeyen ve yeterli derinliğe inilmeyen sondajlar eksik kabul edilecek, BANKA bu sondajların yerine yenilerinin bedelsiz yapılmasını isteyebilecektir.
BANKA'ca gerekli görülen yerlerde ve sayıda kontrol amaçlı sondajlar yaptırılabilir, söz konusu sondajlar ile mevcut sondajlardan elde edilen verilerin uyumsuzluk göstermesi durumunda ilgili sondajların bedeli ödenmez.

d) Borulama :

            1- Geçici Borulama : Kuyuların açılması esnasında göçme veya yıkılma potansiyeli yüksek birimler var ise, bu kısımlar kuyu çapına uygun boru ile geçici olarak muhafazaya alınacaktır.          
            2- Kalıcı Borulama ( Ölçüm Borusu) : Yeraltı suyu seviyesinin belirlenmesi için, kuyulara en az 50 mm. çapında ve üst ucu kuyu başından 15 cm. yukarıda alt ucu ise kuyu tabanında ve kuyu tabanından yüzeye doğru en az 3 metresi filtreli tip boru (filtre açıklığı ez az % 30) olacak şekilde PVC ölçüm borusu indirilerek kuyu cidarı ile boru arası (anülüs), tane çapı anülüsün en fazla 1/3’ü olan üniform küresel çakılla doldurulacaktır. En üstteki borunun ağzı kolayca açılır kapanır tipte kapaklı olacaktır. Kapakta yüklenici firmanın adı, kuyu numarası ve kuyunun açıldığı tarih belirtilecektir.
            Kuyu açımı sırasında sondaj sıvısı olarak temiz sudan başka bir karışım kullanıldı ise, kuyuya kalıcı ölçüm borusu indirilmeden önce kuyu temiz su ile yeteri kadar yıkanacaktır.

e) Numunelerin Alınması:
1- Kırıntı Numuneler : Kırıntı numuneler, ilerlemenin her metresinde ve kalınlığı 25 cm. yi geçen her tabakadan alınacaktır. Alınan numuneler  8X8X5 cm.lik bölmelere ayrılmış numune sandıklarına konulacaktır.
            2- Örselenmiş ve Örselenmemiş Numuneler : Örselenmiş ve örselenmemiş numuneler, Ek-1 deki talimatta belirtilen seviyelerden TS 1901’e göre alınacaktır. Herhangi bir nedenle numune alımı ertesi güne kalacak ise, numune alınacak seviyeye en az 2 metre kala işlem durdurulacaktır. Muhafaza borusu indirilen kuyularda örselenmemiş numune alınacaksa, muhafaza borusunun alt ucundan itibaren en az kuyu çapının üç katı kadar ilerlendikten sonra numune alınacaktır.
3- Karot Numuneleri : Karot numuneleri, TS 1901’e göre alınacak, tüm karotlu sondajlarda karot yüzdesinin arttırılması için şartlar zorlanacak, gerektiğinde karotiyer değişikliği, manevra boyunun kısaltılması veya küçük çaplı sondaj deliği açmak gibi önlemler alınacaktır. Karot yüzdesinin % 70 ‘in altına düştüğü durumlarda kontrol mühendisi ile koordinasyon sağlanarak kuyu başında yüklenici firma yetkilileri ile birlikte yapılacak değerlendirmelere göre çalışma yönlendirilecektir.
Karotlar üzerinde ölçülen veya gözlenen; karot yüzdesi, RQD, bozunmanın derecesi vb. gibi fiziksel  ve mekanik parametrelerin kontrol edilmesini sağlamak amacıyla karotların fotoğrafları çekilecektir.
Fotoğraflar iki karot sandığı yan yana getirilerek bunların kısa kenarı boyunca bir cetvel konulmak suretiyle çekilecektir. Fotoğrafta projenin adı, sondaj numarası ve karot sandıklarının numaraları ile karotların başlangıç ve bitiş derinliklerini belirtir proje kartları olacaktır. Ayrıca karotların üzerine sondajların ilerleme yönünü gösterir oklar çizilecektir.

f) Numunelerin İncelenmesi ve Tanımlanması : Elde edilen her türlü numune  kontrol mühendisi ile yüklenicinin bu işte çalıştırdığı Mühendislik Jeolojisi konusunda deneyimli jeoloji mühendisi tarafından incelenerek tanımlanacaktır.

g) Numunelerin Etiketlenmesi, Ambalajlanması ve İletimi : Tüm numuneler; havaya, suya ve aşınmaya karşı dayanıklı biçimde hazırlanmış ve hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde yazılmış etiketlere ( EK-2, EK-3, EK-4,EK-5) sahip olacaktır.
            Örselenmemiş numuneler; tüplerinin içleri ve dışları EK-2'ye göre etiketlenerek, tercihen bölmeli tahta sandıklara, taşıma sırasında etkilenmeyecek şekilde yerleştirilecektir. Tüpteki numunenin alt ucundan 2 cm. ve üst ucundan örselenmiş kısım temizlenerek, tıkayıcı maddenin (%50 parafin+%50 reçine içeren karışım) tüp kenarlarına iyice yapışması sağlanacaktır. Numuneler alındıktan sonra yağmur ve güneş etkisinden korunacak, teslim edilinceye kadar hiçbir suretle +4°C altında ve +30°C üstünde dış etkilere maruz kalmayacak ve nakil sırasında sarsıntı ve çarpmalardan korunacaktır. Numunelerin istiflenmesi ve taşınması dikey olarak yapılmayacaktır.
            Örselenmiş numuneler ise; elde edilen örneğin çapına uygun çapta kaplara ( cam vb.) veya kalın naylon torbalara konularak, kabın veya naylon torbaların içine ve dışına EK-3’e göre yazılmış etiket konulup, hava şartlarından etkilenmemesi için  kapların ağızları parafinlenecektir.
            Karot numuneleri 1,50 metre boyunda, 40 cm. genişliğinde ve bölmelere ayrılmış, tahta sandıklara konulacaktır. Sandığın derinliği ile bölmelerin genişliği kapak kapandığı zaman karotlar oynamayacak şekilde ayarlanacaktır. Kapak kilitli ve menteşeli olacaktır. Kırıklı (veya çimentolu) karotlar naylona sarılarak yerleştirilecektir. Alınan karotlar, menteşeli kısımda bulunan bölmenin, sol tarafından başlayarak E veya S tipinde yerleştirilecektir. Her ilerleme boyunun sonuna küçük bir tahta bölme konarak ilerleme boyu, başlangıç ve bitiş metreleri yazılacaktır. Ayrı kuyulardan alınan karotlar, birbiriyle karışmayacak şekilde ayrı  sandıklara yerleştirilecektir. Karot sandık kapaklarının hem içine hem de dışına proje adı, sondaj yeri ve numarası, kuyu derinliği gibi gerekli tüm bilgiler yazılacaktır.   
            Alınan numuneler kontrol mühendisinin talimatına uygun olarak BANKA’nın uygun göreceği periyotlarda ve yine  BANKA’nın belirleyeceği laboratuara teslim edilecektir. Ancak aynı birimlerden alınan numunelerden bir veya birkaçı BANKA’ca şahit numune olarak seçilip, başka bir laboratuara gönderilebilir. Numunelerin sevki hiçbir suretle nakliye ambarları ve posta araçlarıyla yaptırılmayacak, özel araç  ile yapılacaktır. Numunelerin teslim edilinceye kadar maruz kalacağı her türlü tahribattan yüklenici sorumludur. Yerine teslim edilmeyen numuneler  için o numunenin araziden alınmadığı var sayılacaktır.


Arazi Deneyleri

Madde-5 BANKA, aşağıdaki veya bunların dışındaki deneyleri uygun gördüğü standartlara ve yöntemlere göre Ek-1 deki talimatda belirtilen seviyelerde ve sayıda yaptıracaktır. Ayrıca işin durumuna göre BANKA arazi deney türü, seviye ve sayılarında gerek görmesi halinde değişiklik yapabilecektir.

 a) Standart Penetrasyon Deneyi (SPT) : Sondaj kuyularındaki zeminlerin indeks özelliklerinin belirlenmesine yönelik, TS-5744’e uygun olarak yapılacaktır. Deney sonuçlarının değerlendirilmesinde tij uzunluğu, kuyu çapı, tüp , enerji vb. düzeltmeler dikkate alınacak ve sonuçlar çizelge halinde verilecektir. BANKA gerekli gördüğü taktirde enerji ölçümü yaptıracaktır. Deneyler sırasında alınan örselenmiş numuneler Madde 4-g’ye uygun olarak korunacak ve etiketlenecektir.

b) Konik Penetrasyon Deneyi   (CPT) : Zemin profili ve profilde karşılaşılan zeminlerin özelliklerinin belirlenmesine yönelik TS-5744’e uygun olarak yapılacaktır. Kullanılan ölçüm cihazlarının tipi ve kalibrasyonuna ait bilgiler verilecektir.

c) Dinamik Penetrasyon Deneyi : Bu deney killi, kumlu ve ince çakıllı zeminlerde; seyrek açılmış sondaj kuyuları arasında tam bir profil çıkarmak, zemin türlerini karşılaştırılmak, ilave sondaj lokasyonlarını doğru olarak tayin etmek, zeminin fiziksel ve mekanik özellikleri hakkında bilgi edinmek amacı ile yapılacaktır.
Deney düzeneği, yapılışı ve deney sonuçlarının değerlendirilmesi ile ilgili tüm bilgi ve belgeler verilecektir.

d) Kanatlı Kesici Deneyi (Vane) : Sondaj kuyularında, Ek-1 deki talimatta belirtilen seviyelerde; yumuşak kil bantları veya tabakalarının kayma direncini saptamaya yönelik olarak TS 5744’e göre yapılacaktır.

e) Permeabilite Deneyi : Permeabilite deneyleri açılan sondaj kuyularında Ek-1 deki talimatta belirtilen seviyelerde BANKA'nın belirleyeceği standart ve yöntemlere göre yapılacaktır.

f) Presiyometre Deneyi : Presiyometre deneyi açılan sondaj kuyularında Ek-1 deki talimatta belirtilen seviyelerde; kaya ve zeminin yatay yöndeki gerilme-deformasyon ilişkisini belirleyerek taşıma gücü, temel altında oluşacak oturma ve farklı oturma miktarlarını hesaplamak amacıyla  BANKA'nın uygun gördüğü standart ve yöntemlere göre yapılacaktır. Kullanılan ölçüm cihazlarının tipi ve kalibrasyonuna ait bilgiler verilecektir. Sonuçlar çizelge ve grafikler halinde sunulacaktır.

g) Plaka Yükleme Deneyi : Plaka yükleme deneyi, zeminin rijit bir plaka ile yüklenerek nihai taşıma gücü, deformasyon modülü ve yatak katsayısının hesaplanmasına yönelik verileri elde etmek için TS 5744’e uygun olarak Ek-1 deki talimatta belirtilen yerlerde yapılacaktır.



h) Yeraltısuyu Seviyesinin  Belirlenmesi : Yeraltısuyu seviyesinin belirlenebilmesi için Madde 4-d’ye göre borulanan kuyuların içindeki su (devir-daim suyu) boşaltıldıktan ve kohezyonlu zeminlerde sondajın bitiminden en az 24 saat, kohezyonsuz zeminlerde ise sondajın bitiminden en az 30 dakika sonra seviye ölçümlerine başlamak koşulu ile en az 3 gün süreyle düzenli olarak ölçüm yapılacaktır. Su derinlikleri kuyu loguna kayıt edilecektir.
  
ı) Su Örneği Alınması : Gerekli analizler (özellikle yeraltı suyunun betona etkisinin incelenmesi vb.)  için 2 adet 1,5 litrelik su numunesi standartlara uygun olarak alınacaktır. Su örneği alınmadan önce, eğer kuyuda sondaj sıvısı varsa  kuyudaki bu sıvı temizlenecektir. Alınan numuneler, en geç 3 gün içerisinde BANKA’nın uygun gördüğü laboratuara teslim edilecektir. Numuneler EK 6’daki gibi etiketlenecektir.

i) Kuyu Ağzı Düzenlenmesi : Açılan kuyuların ağzının düzenlenmesi ile ilgili işler projede gösterildiği şekilde veya BANKA tarafından verilecek talimata göre yapılacaktır. Kuyu ağzı betonunun ölçüleri 40x40x20 cm. olacaktır. Ayrıca ağız betonu üzerine kuyu numarası yazılacaktır.

j) Kuyuda Jeofizik Etütler : BANKA gerek gördüğü takdirde yükleniciden jeofizik ölçümü alınmasını isteyebilir.

Araştırma Çukurları  Ve  Sondaj  Kuyuların Kabulü

Madde-6 Araştırma çukurları ve sondaj kuyuların kabulü BANKA temsilcisinin başkanlığında, ilgili Belediye veya Kurum temsilcisi ve yükleniciden oluşan bir heyet tarafından yapılarak, kabul tutanağı düzenlenir. Kabul işlemleri 30 gün içerisinde, 30 günden az süreli işlerde ise işin bitiminde yapılır. Heyet gerekli görürse,  araştırma çukurları ve sondaj kuyuları ile ilgili diğer kontrolleri de yapabilir.

Araştırma Çukurları Ve Sondaj  Kuyularla İlgili Dokümanların  Hazırlanması
    
Madde-7 Yüklenici açılan araştırma çukurları sondaj kuyuları ile ilgili her türlü bilgiyi loglarına  ve vardiya defterine işin her  aşamasında düzenli olarak işleyecek ve Kontrol Mühendisine imzalatacaktır. Herhangi bir araştırma çukuru veya kuyunun tamamlanmasından en geç 1 gün sonra o çalışmaya ait log hazırlanarak BANKA’ya gönderilecektir.
 Bu işe ait tüm dokümanlar (vardiya defteri vs.) ve bunlardan yararlanılarak İller Bankası ‘’Etüt Raporları Yazımı Esaslarına Ait Şartname’’sine uygun olarak hazırlanacak ‘’ Jeoteknik Amaçlı Araştırma Çukuru ve Sondaj Kuyusu Açımı Raporu’’ aslı ile birlikte  BANKA'nın istediği sayıdaki nüshayı  CD’si ile birlikte BANKA'nın belirleyeceği süre içerisinde BANKA'ya verilecektir.
Jeolojik kesitler;  tüm bilgileri ihtiva edecek şekilde, düşey ölçeği 1/100 ve yatay ölçeği 1/1000 veya BANKA’nın uygun göreceği ölçekte hazırlanacaktır.
Hazırlanacak raporda; araştırma çukurları ve sondaj kuyuların koordinatları, çapları, derinlikleri,  kullanılan malzeme ve ekipman adeti ve standartları, tarihler, yapılan deneylere ait bilgiler, formasyona ait bilgiler, karşılaşılan güçlükler ile uygulanan çözümler ve varsa öneriler gibi hususlar açıkça belirtilecek ve ilgili jeoloji mühendisi tarafından imzalanacaktır.

Personel Durumu

Madde-8  Yüklenici işin başında jeoteknik sondaj kuyusu açım işlerinde tecrübeli yeterli sayıda jeoloji mühendisi ve bu konuda ehliyeti olan sondör bulunduracaktır. Ancak BANKA gerekli gördüğü taktirde Jeoloji Mühendisi ve/veya sondörün değişmesini isteyebilir. Bu elemanlardan jeoloji mühendisi aynı zamanda yüklenicinin vekili olacak, BANKA’ca yapılacak her türlü tebligatı yüklenici adına kabule yetkisi bulunacaktır.

EKLER:
2-  ÖRSELENMEMİŞ NUMUNE ETİKETİ
3-  ÖRSELENMİŞ NUMUNE ETİKETİ
4-  KAROT NUMUNE ETİKETİ 
5-  KIRINTI NUMUNE ETİKETİ
6-  SU ÖRNEĞİ ETİKETİ














 


Hiç yorum yok:

KARAYOLLARI TANIMLARI