21 Ekim 2019 Pazartesi

İLLER BANKASININ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE ÖZEL ŞARTNAMESİ


ATIKSU ARITMA TESİSİ
PROJE ÖZEL ŞARTNAMESİ
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 


İLLER BANKASI ANONİM ŞİRKETİ
PROJE GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI



ATIKSU ARITMA TESİSİ
PROJE ÖZEL ŞARTNAMESİ


2011




Atıksu Arıtma Tesisi Proje Özel Şartnamesi, İller Bankası Yönetim Kurulu’nun 23.11.2004 tarih ve 6081 sayılı kararı ile kabul edilmiş ve karar tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. 



ATIKSU ARITMA TESİSİ
PROJE ÖZEL ŞARTNAMESİ

MADDE 1.    GENEL HÜKÜMLER

Bu Şartnamede; atıksu arıtma tesislerinin projelendirilmesi için gerekli tüm mühendislik hizmetleri, hizmet aşamaları, hizmetin görülmesinde uyulacak şartlar ve şartnameler tanımlanmaktadır.
1.1.    Yüklenici bu Sözleşme kapsamına giren işlerin, Sözleşme ve ekleri ile İdarenin yazılı talimatlarına göre eksiksiz olarak yapılmasından sorumludur.
1.2.    Yüklenici, Atıksu Arıtma Tesislerinin projelendirilmesinde bu Özel Şartname, Kanalizasyon İşlerinin Planlanması ve Projelerinin Hazırlanmasına ait Talimatname, İçme ve Kullanma Suyu Boru Hatlarının Döşenmesine Ait Teknik Şartname, Kanalizasyon İnşaatına Ait Özel ve Teknik Şartname, Proses Genel Şartnamesi, Elektrik Genel Teknik Şartnamesi ve İller Bankasının diğer ilgili teknik şartnameleri ile bu şartnamelerde belirtilmeyen konularda öncelikle Türk Standartları esas alınmak şartıyla İdarenin uygun göreceği diğer normlara (DIN, VDI, ISO, ASTM) uyacaktır.
1.3.    Proje yapımında görev alan ve nitelikleri İdari Şartnamede belirtilen anahtar teknik personelin (Proje Müdürü ve mühendislerin) İdarece kabul edilmiş olması şarttır. Yüklenici, Sözleşmenin imzalanmasından sonra İdari Şartnamede nitelikleri belirtilen anahtar teknik personele ait sosyal güvenlik kurumu tasdikli pirim ödeme belgeleri ile noter tasdikli; meslek odası kayıt belgesini, mezuniyet belgesini ve imza sirkülerini, iş programı ile birlikte İdareye teslim edecektir. Alt Yüklenici ile çalışılması halinde, Alt Yüklenici bünyesinde çalışan teknik elemanlar için yukarıda belirtilen belgeleri İdareye teslim edecektir.
1.4.    Yüklenici iş başında sürekli olarak bir Proje Müdürü bulundurmakla yükümlüdür. Proje yapım işi Proje Müdürünün sorumluluğu altında ilgili mühendislerle işbirliği içinde sürdürülecektir. Yüklenicinin, proje yapımında görevlendirdiği mühendisler, kendi meslek grupları ile ilgili  projeleri yapacak ve Proje Müdürü ile birlikte imzalayacaktır. Proje ile ilgili, İdarede yapılacak her türlü görüşmeye Proje Müdürü ile birlikte projeler üzerine imza atan mühendis katılacaktır.
İdari Şartnamede belirtilen personelin ilgili proje paftalarına Yüklenici adına imza atabilmesi için noterden tasdikli vekaletnamelerinin olması gerekir.
1.5.    Yüklenici, İdareye bildirmiş olduğu teknik personeli bu işte çalıştırmaya mecburdur. Yüklenici İdarenin onayını almadan bu elemanları değiştiremez.
İşin başlangıcında veya devamı sırasında herhangi bir teknik personelin İdare tarafından yetersiz görülmesi, firmadan ayrılması veya çeşitli nedenlerden dolayı değiştirilmesinin gerekmesi halinde Yüklenici, İdareye hiçbir masraf ve tazminat yüklemeksizin, değişen veya ayrılan teknik personelin yerine en geç 20 takvim günü içerisinde yeni teknik personel bildiriminde bulunacak ve İdarenin uygun görüşünü alacaktır.
Alt Yüklenici çalıştırılması durumunda Hizmet İşleri Genel Şartnamesinin 18. Madde hükümleri esas alınacaktır. Alt Yüklenicinin çeşitli nedenlerden dolayı değişmesi veya İdare tarafından yetersiz görülmesi halinde Yüklenici, İdareye hiçbir masraf ve tazminat yüklemeden, İdarenin uygun görüşünü alacak, yeni Alt Yüklenici ile 20 takvim günü içinde noter tasdikli sözleşme imzalayarak İdareye sunacaktır.
Yüklenici, teknik personel ve Alt Yüklenici değişikliğinden dolayı etap çalışmalarının gecikeceğini ileri sürerek süre uzatımı talebinde bulunamaz.
1.6.    Yüklenici; işin herhangi bir kısmının İdarece kabul edilmemesi ve yeni etüt ve karşılaştırma hesapları istenmesi halinde hiçbir ek bedel talep etmeksizin istenilenleri yerine getirerek İdareye teslim etmekle yükümlüdür.
Projenin yapım süresi içerisinde, herhangi bir etapta İdare tarafından yerine getirilmesi istenen değişiklikler, etaba ait projeler tasdik edilmiş olsa dahi Yüklenici tarafından daha önceki etaplara yansıtılarak revizyon projeleri verilecektir.
İdare gerekli gördüğü takdirde, projelerin bir kısmının bu Şartnamede belirtilen etaplardan farklı bir etapta verilmesini isteyebilir.
Bu işlemler için süre uzatımı ve ayrıca bir bedel verilmez. Yüklenici tarafından hiçbir hak talebinde bulunulamaz.
1.7.    Proje etaplarında yapılacak çalışmalar ana hatları ile belirtilmiş olmakla beraber, ilgili bölümlerde belirtilmeyen ancak işin devamı sırasında İdarece proje bütünlüğünün sağlanması amacıyla gerekli görülen başkaca hesap ve paftalar Yüklenici tarafından, ayrıca bir bedel talep edilmeden yapılmak zorundadır.
1.8.    Yüklenici ileride projenin yanlış, etütlerin eksik yapılmasından dolayı karşılaşılacak durumlardan sorumlu olacaktır. İdarece projenin kontrollerinin yapılmış ve tasdik edilmiş olması Yükleniciyi, Proje Müdürünü ve ilgili Mühendisleri sorumluluktan kurtarmaz.
1.9.    Etütlerin, ölçümlerin, deneylerin ve projelerin yapılmasında, kontrol ve kabulü sırasında gerekli her çeşit araç, gereç, alet ve edevatın sağlanması Yükleniciye aittir.
1.10.  Projenin hazırlanması için İdare tarafından Yükleniciye verilen dokümanların haricinde, ihtiyaç duyulan her türlü bilgi ve belgeler Yüklenici tarafından sağlanacaktır. İdarece verilen dokümanların yetersiz kalması veya verilen dokümanlarda revizyonlar gerekmesi halinde Yüklenici süre uzatımı ve herhangi bir bedel talebinde bulunamaz.
1.11.  Projelere ait telif hakkı İdareye aittir. Bunların örnek ve kaynak olarak alınması veya aynen başka işlere ait projelerde kullanılması İdarenin iznine bağlı olup, Yüklenici bu projeler üzerinde hiçbir hak talebinde bulunamaz.
1.12.  Proje etaplarının İdareye tesliminden sonra yapılacak yerel incelemelerde, Proje Müdürü ile birlikte Sözleşme ve eklerinde belirtilen mühendislerden inceleme konusu ile ilgili mühendisin belirtilen mahalde bulunması zorunludur. Aksi halde sözleşmedeki günlük cezanın 25 katı ceza kesilir.
1.13.  Tebliğ tarihi olarak; İdare tarafından Yükleniciye gönderilen yazılarda evrakın İdareden çıkış tarihinin 2 takvim günü sonrası esas alınacaktır.
1.14.  Tüm projeler sayısal ortamda bilgisayarla hazırlanacaktır.

MADDE 2.    BELEDİYE VE DİĞER KAMU KURULUŞLARINDAN ALINACAK BİLGİ VE BELGELER

2.1     İlgili Yönetmelik ve Şartnamelerde belirtilen esaslara uygun olarak belde civarındaki bütün alıcı ortamların (akarsu, göl ve deniz sularının) Yüklenici tarafından incelendiği, adları teker teker kaydedilerek ilgili Belediyeye belgelendirilecektir.
Projeden yararlanması gereken endüstri, askeri birlik, yazlık nüfus hareketleri gibi özel sarfiyat veren tesislerin mevcut ve gelecekteki durumları araştırılacak ve gerekli belgeler Belediye ve diğer ilgililerden alınacaktır.
2.2.        Yüklenici Belediyesi nezdinde temaslar yaparak arıtma tesisinin yerleştirilebileceği alanların mülkiyet durumlarını inceleyecek ve bu konuda Bankaya gerekli gördüğü bilgileri verecektir. Kamulaştırılması düşünülen yerin, kamulaştırma işlemleri sırasında proje çalışması sürdürülecektir.
2.3.    Yüklenici, Valiliklerce işletme ruhsatı verilmiş kum, çakıl, taş ocakları yerleri ile kireç, tuğla çimento, kiremit ve benzeri ana malzemenin temin edileceği yerler ve nakliye mesafelerini, Belediye ve İdare ile birlikte belirleyecektir.
2.4.    Mevcut ve yapılmakta olan ve ileride yapılması düşünülen kanalizasyon tesisleri hakkında bilgi toplanacak ve Belediyeye onaylattırılacaktır.
2.5.  Bölgenin içmesuyu kaynakları incelenecek ve yapılacak atıksu arıtma       tsisinden etkilenmemeleri için alınacak önlemler belirtilecektir.
2.6.        Alıcı ortamın en yüksek su seviyesi ve feyezan kotu hakkında Belediye ve resmi kuruluşlardan bilgi alınacak ve atıksu arıtma tesisinin korunması için gerekli önlemleri alacak bilgiler derlenecektir.
2.7.         Belediyenin personel durumu, organizasyon şeması, Belediyenin su ve atıksu tarifeleri, su ve atıksu işletmesi hakkında bilgiler ( faturalama, sayaç okuma sistemleri, tahsilat yüzdeleri ) verilecektir.

MADDE 3.    YER TESLİMİ VE İŞE BAŞLAMA

İş yeri tesliminin yapılıp yapılmayacağı konusuna Sözleşmenin 11. Maddesinde açıklık getirilmiştir.
İdarece yer teslimine gerek görülmeyen işlerde Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 5 takvim günü içinde işe başlanmış sayılır. İdarece yer teslimi yapılması gerekli görülen işlerde ise işe başlama tarihi, yer teslim tutanağının Yükleniciye tebliğ edildiği tarih olarak kabul edilir.
İdarece yer teslimi yapılması gerekli görülen işlerde Yüklenici, Sözleşmenin imzalanmasını izleyen 5 takvim günü içinde gerekli hazırlıkları yaparak yer teslimi talebinde bulunacaktır. Yer teslimi; istem tarihinden itibaren en geç 15 takvim günü içinde yerine getirilecektir. Yer teslim gününde İdare, Belediye temsilcileri ve Yüklenicinin veya yetkili temsilcisinin katılması ile düzenlenecek bir tutanakla durum saptanacaktır.  Yer teslim tutanağı İdarece tasdik edilerek Yükleniciye tebliğ edilir.
Yüklenici, saptanan günde yer teslimi yapılacak mahalde bulunmaz veya yetkili temsilcisini bulundurmazsa, İdarenin bu iş için görevlendirdiği elemanların yasalarla tanınan ücret, yolluk, taşıt ve zaruri giderleri Yükleniciden tahsil olunacak ve Sözleşmenin 27. Maddesi hükümlerine göre işlem yapılacaktır.
Yer teslim tutanağında aşağıdaki hususlar belirtilecektir:
a)              Kanalizasyon şebeke sistemiyle arıtma tesisi bağlantısı yerinde incelenerek tutanağa geçirilecektir.
b)              Projeden yararlanması gereken endüstri, askeri birlik, yazlık nüfus hareketleri gibi özel sarfiyat veren tesislerin mevcut ve gelecekteki durumları mahallinde incelenecektir.
c)              Alıcı ortam özellikleri belirtilecektir.
d)              Yer teslim heyetinin uygun göreceği hususlar tutanağa eklenecektir.

MADDE  4.   İŞ PROGRAMI

Yüklenici, Hizmet İşleri Genel Şartnamesinin 28. Maddesi gereğince işe başlama tarihinden itibaren 7 takvim günü içerisinde iş programını, Ek-7’de örneği verilen formata uygun olarak düzenleyecek ve İdareye (Genel Müdürlüğe) teslim edecektir. Yüklenici tarafından İdareye teslim edilen iş programı İdarece gerekli görülen değişiklikler yapılarak 7 takvim günü içerisinde tasdik edilecek ve Yükleniciye tebliğ edilecektir.
Yüklenicinin belirtilen süre içerisinde iş programını hazırlayarak İdareye teslim etmemesi halinde, iş programı İdarece re’sen yapılarak tasdik edilir ve Yükleniciden günlük cezanın 5 katı ceza kesilir.
İş programının tanzim ve tasdik edilmesi için geçen ve yukarıda belirtilen süreler, A etabı için öngörülen süre içinde değerlendirilecektir.

MADDE 5.    PROJE ETAPLARI

Atıksu Arıtma Tesisi projelerinin yapımı kapsamındaki etaplar ana hatları ile aşağıda sıralanmıştır. Yüklenici tarafından bu etaplar iş programına uygun olarak yerine getirilecek, her etap bitiminde İdarenin tasdiki alınarak bir sonraki etaba geçilecektir. Proje etapları şunlardır;
Tablo 5.1.       Proje etapları.
Etap Başlığı
Etap İsmi
Ön Proje
A
Arazi Çalışmaları ve Zemin Etütleri
B
Kesin Proje Raporu, Proses-Mimari Projeler
C
Mekanik Projeler
D
Statik, Betonarme, Elektrik Projeleri
E

Projeler, Metrajlar,Şartnameler ve Orijinallerin Teslimi

F

5.1.            Etap (A) Ön Proje


Ön proje (A) etabı çalışmaları, işe başlama (yer teslim tutanağının kendisine tebliği)  tarihinden itibaren iş programında A etabı için öngörülen süre içerisinde, aşağıda belirtilen hususları kapsayacak şekilde tamamlanarak 3 takım Genel Müdürlüğe ve 2 takım ilgili Bölge Müdürlüğüne verilecektir.

Ön Projede aşağıdaki bilgiler bulunacaktır:
a)       Beldenin tanıtılması: Beldenin Tarihçesi, yerleşimi, ulaşım imkanları, ekonomik özellikleri belirtilecektir.   
          A4 ebadında, Türkiye haritası üzerinde beldenin coğrafi konumu gösterilecektir. Beldede bulunan okul ve hastanelere ait bilgiler verilecektir.  
b)       İklim: Yörenin genel iklim özelliklerini ve meteorolojik verileri verilecektir.   
c )      Jeoloji ve Topoğrafya: Yörenin Jeolojik formasyonu, deprem etkilerine maruz kalabilme durumu ve topoğrafik yapı hakkında bilgi verilecektir.    
d)       İçmesuyu Durumu:  Kentin İçmesuyu kaynakları, kente getirilen içmesuyu miktarı, isale hatları, depo ve şebeke özellikleri, varsa içmesuyu arıtma tesisi sistem özellikleri, şebeke kayıpları, planlanan yeni içmesuyu kaynakları hakkında bilgi verilecektir. Bölgenin içmesuyu kaynakları incelenecek ve yapılacak  atıksu arıtma tesisinden etkilenmemeleri için alınacak  önlemler belirtilecektir.  
e)       Kanalizasyon Durumu:  İnşaat durumu, ana toplayıcı ve kollektör özellikleri, yer altı suyu sızmasına maruz hatların durumu, şebeke ve  kollektör uzunlukları, mevcut ve yapılmakta  olan ve ileride  yapılması düşünülen kanalizasyon  tesisleri hakkında, varsa birleşik sistemde çalışan hatlar konusunda bilgi verilecektir.  
Kanalizasyon sistemini ve deşarj alıcı ortamını içine alan Yöre Genel  Durum  Planı (A4 ebadında) verilecektir.    
f)       Alıcı Ortam Özellikleri: Alıcı ortam akarsu ise mevsimsel debi değişimleri ve feyezan kotları; göl ise en düşük ve en yüksek su kotları, alıcı ortamın balıkçılık, rekreasyon, ulaşım, sulama, içmesuyu temini gibi ekonomik kullanım amaçları, varsa özel yoksa genel atıksu deşarj kriterleri verilecektir. Alıcı ortamın en yüksek su seviyesi veya feyezan kotu hakkında Belediye ve resmi kuruluşlardan bilgi alınacak ve atıksu arıtma tesisinin korunması için gerekli önlemleri alacak bilgiler derlenecektir.
 g)      Endüstriler:  Kentte yer alan ve kurulması planlanan endüstrilerin üretim çeşitleri, kullandıkları ham maddeler, kapasiteleri, çalışan işçi sayısı, günlük su kullanımı, günlük atıksu miktarı, kanalizasyona bağlanabilme durumu, kanalizasyona deşarj standartları ve ön arıtma gereği, tesisin tevsi kapasitesi, vardiya sayısı, içme, kullanma, proses suyu temin  şekli belirtilecek, eşdeğer nüfus cinsinden kirlilik yükleri hesaplanacaktır.
h)       Atıksu ve Alıcı Ortam Analizleri:  İdarece uygun görülmesi halinde, arıtma tesisine gelecek evsel ve endüstriyel atık suların ve alıcı ortamın fiziksel  ve kimyasal analizleri İdare laboratuarında  yapılacak ve Yükleniciye verilecektir. Numune alma ve numunelerin İdareye nakli Yüklenicinin sorumluluğundadır. Analiz bedelleri proje bedeli içinde olup, bu konuda Yükleniciye ayrıca bir bedel ödenmeyecektir.    
i)       Nüfus Tahminleri: Geçmiş yıllardaki nüfus sayımları, imar planı nüfus tahmini, içmesuyu ve kanalizasyon projeleri nüfus tahminleri esas alınarak, arıtma tesisinin kademelendirme yılları ve 35 yıl sonrasının nüfus tahmini yapılacaktır. Nüfus tahminlerinde turist nüfusu, mevsimlik işçi nüfusu göz önüne alınacak, kanalizasyon projesi itibariyle birden fazla arıtma tesisi öngörülüyorsa, arıtma tesislerinin her birine bağlanacak nüfus sayısı irdelenecektir.
j)       Debi Hesapları:  Evsel atıksular, endüstri atık suları, yeraltı suyu sızması, baca kapaklarından girebilecek  yağmur suyu miktarı ve kullanılan suların kanalizasyona dönüş oranı göz önüne alınarak her kademelendirme   yılı için; minimum, maksimum, ortalama ve proje debileri  hesaplanacaktır.    
k )     Kirlilik Yükü Hesapları: Evsel ve endüstriyel atıksu  özellikleri  göz önüne alınarak arıtma tesisine gelecek  BOİ, azot, fosfor ve askıdaki  katı madde yükleri her kademelendirme  yılı için ayrı ayrı  hesaplanacak , ortalama tesis giriş konsantrasyonları verilecektir.
l)       Arıtma Tesisi Yeri Seçimi: Arıtma tesisinin kurulabileceği araziler tespit edilerek; mülkiyet durumu, tesisin feyezan altında kalma tehlikesi, zeminin görünen durumu, arazi topografyası ve enerji temini göz önüne alınarak en uygun arıtma tesisi yeri önerilecektir.
m)     Kanalizasyon kollektör hattının atıksu arıtma tesisine bağlantısı, atıksu şebeke planlarından faydalanılarak detaylı olarak gösterilecektir.
n)     Prosesin yaklaşık enerji ihtiyacına göre enerji temin noktası ve enerji temin noktasının tesise yaklaşık uzaklığı belirlenecektir.
o)    Lojman, İdare Binası ve Giriş Kontrol Ünitesinin 1/200’lük mimari plan,   kesit ve cephe görünüşleri verilecektir.
p)      1/25 000 ölçekli genel durum planı üzerinde atıksu arıtma tesisinin yeri kanalizasyon toplayıcı ve kollektör hatları gösterilecektir.
r)       Tesisin kademeli olarak inşa edileceği düşünülerek proses yapılarının boyutlandırılması yapılacak, proses birimleri arasındaki bağlantı hatları projelendirilecek ve tevsi üniteleri de göz önüne alınarak yük  kayıpları hesaplanacak ve hidrolik profil çıkartılacaktır.   
s)       Hidrolik Profil:  Tesisin yatay ve düşey ölçekli hidrolik profili çizilecektir.  
t)       Genel Yerleşim Planı: Arıtma tesisinin tevsi üniteleri de göz önüne alınarak 1/500 ölçekli Genel Yerleşim Planı çizilecektir.

5.1.1.      Proje Yersel Tetkiki

Ön Proje  yersel olarak tetkik edilir. Yüklenici; merkez, Bölge ve Belediye elemanları ile birlikte yersel tetkike davet edilir. Proje yersel tetkikinde aşağıdaki hususlara ilişkin tespitler yapılacaktır;
a)  Ön Projede yer alan bilgiler mahallinde tetkik edilir.
b)  Arıtılmış su deşarj kotu, tesisin feyezana maruz kalma durumu incelenir.
c)              Arazi çalışması yapılacak sahanın sınırları ve zemin sondajı yapılacak noktalar belirlenir.
d)  Mevcut yolların durumu ve servis yolu gereksinimleri belirlenir.
e)              Beldenin enerji durumu, pompaj, arıtma yerine elektrik temin önerileri ile enerji nakil hattı maliyetleri ve elektrik satış fiyatı belirlenir.
f)               Ruhsatlı malzeme (kum, çakıl, taş, vs.) ocakları yerleri ile kireç, tuğla, çimento, kiremit ve benzeri ana malzemenin temin edilebileceği yer ve her bir malzemenin ortalama nakliye mesafeleri, kazı artığı malzemenin konulacağı yer ve mesafesi belirlenir.
g)              Atıksu arıtma tesisi yaklaşık su ihtiyacına göre tesise içme ve kullanma suyunun sağlanma esasları belirlenir.

5.2.            Etap (B) Arazi Çalışmaları ve Zemin Etüdleri

Yüklenici ön proje  başlıklı A etabı tasdikinin kendisine tebliğ tarihinden itibaren iş programında B etabı için öngörülen süre içerisinde, arazi çalışmaları ve zemin etütlerini yapar.
B etabı için öngörülen sürenin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca il ve ilçelere göre tespit edilen çalışılamayan günlere rastlaması halinde bu günler çalışılmayan süre olarak değerlendirilecek ve iş programı buna göre hazırlanacaktır.

5.2.1.      Arazi Çalışmaları
Yüklenici kanalizasyon projesinde belirtilen kollektör güzergahından arıtma tesisine kadar döşenmesi gereken ilave kollektör hattında, arıtma tesisi ile deşarj noktası arasında deşarj hattında ve arıtma tesisi arazisinde harita ölçmelerini  yapıp  şeritvari  harita ve plankoteleri çıkartır. Arıtma tesisi arazisinin 1/500, 1/200 ölçekli koordinatlı plankotesi alınacak ve karelajı çıkarılacaktır.    
Yüklenici, düzenleyeceği Harita – Aplikasyon dosyasının üç takımını ölçme defterleri ve krokileriyle birlikte ilgili Bölge Müdürlüğüne bir takımını da İdareye  verecektir.   
Bölge Müdürlüğü Harita – Aplikasyon çalışmalarının bürodaki ön incelemede arazi kontrolüne gidilebilecek düzeyde görürse, iş programındaki etap B inceleme süresi içinde işin tetkikini yaparak onaylar. Aksi takdirde dosya tamamlanmak üzere iade edilir.
Yüklenici, ölçme kontrolüne yardımcı olmak, gerekli ek ölçmeleri yapmak için araç, gereç, malzeme ile iş yerinde bulunur. Bölge Müdürlüğü yetkililerince harita, aplikasyon çalışması ölçümlere ve sözleşme gereklerine bağlı olarak aletle yerinde incelenir.      
Harita – Aplikasyon dosyasının bir takımı, ölçme defter ve krokileri sözleşme ve eklerine göre yeterli görülüp kabul edildiği takdirde Bölge Müdürlüğünce onaylanarak 1 takımı gereği için yükleniciye 1 takımı da bilgi için İdareye gönderilir. Eksik, hata ve gerekli değişikliklerin yapılması isteniyorsa çalışmalar  iade edilir.
Gerekmesi halinde Bölge elemanlarıyla durum bir kere daha incelenebilir. Yüklenici gerekli çalışmaları yeniden yaparak onay talebinde bulunmaya mecburdur.
Proje raporunun yersel tetkiki safhasında tespit edilen yaklaşık enerji ihtiyacı ile enerjinin temin edileceği yerin uygun görülmesi halinde tespit edilen ihtiyaca bağlı olarak bu etapta, Yüklenici tarafından ilgili kurum ve/veya şirketten enerji izni alınmasına yönelik girişimde bulunulacaktır. Enerji müsaadesinin gecikmesinden dolayı yüklenici ek süre talebinde bulunamaz.        
5.2.2.      Zemin Etüdleri
Zemin etüdlerinin yapılmasında T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ‘‘Yapılar İçin Temel Sondajları Teknik Şartnamesi’’, T.C. Karayolları Genel Müdürlüğü ‘‘Zemin Araştırmaları İşine Ait Teknik Şartname’’,  “İller Bankası Jeoteknik Etüd Amaçlı Sondaj Kuyusu ve Araştırma Çukuru Açılması ile Yerinde Deneylerin Yapılması ve Numune Alınmasına Ait Teknik Şartnamesi ’’ ile TSE 1900 ve 1901 esasları dikkate alınarak yapılacak, özellikle aşağıda belirtilen hususlara riayet edilecektir.                
Arıtma tesisi sahası büyüklüğü, yapıların yerleşimi, topoğrafik ve jeolojik  özellikler göz önüne alınarak yersel tetkik sırasında belirlenecek sondaj noktalarında  zemin etütleri  yapılacaktır. Belirlenen sondaj noktaları 1/500 ölçekli plankote üzerine kuyu başı kot ve koordinatları ile işlenecektir.            
Sondaj derinlikleri; ana kayayla karşılaşılmadığı durumda yapı kısa kenarının 1,5 katı olacaktır. Bu derinlik 20 metreden az olmayacaktır. Bu derinlik içerisinde düşük taşıma gücü ve yüksek oranda sıkışabilir zemin(zayıf zeminler) tabakalarıyla karşılaşılmadığı durumda sondaja son verilecektir. Düşük taşıma gücü ve yüksek oranda sıkışabilir zemin (zayıf zeminler) tabakası çıkarsa, bu tabaka sonuna kadar ve temel zemini için yeterli bilgi elde edilinceye kadar sondaja devam edilecektir. Tariflenen zayıf zemin koşullarına bu derinlik içerisinde rastlanılmaması durumunda sondajlara yüksek taşıma gücüne sahip zemin tabakalarına ulaşıncaya kadar devam edilecektir.
Sondajda ana kayayla karşılaşıldığı takdirde bu tabakaya 3 metre girilecektir. Ana kaya çatlaklı bir özellik gösterirse bu tabakada 5 metre ilerlenecektir.     
Sondaj sırasında, zemin durumuna göre en az 1,5 en çok 3,0 metrede bir standart  penetrasyon deneyi (SPT) yapılacaktır. Kohezyonlu (killi) zemin tabakalarında her 3,0 metrede bir UD(Örselenmemiş zemin örneği) alınacaktır. Her kuyuda yer altı su seviyesi  (YASS) ve nebati toprak kalınlığı ölçülecektir. (Y.A.S.S.) izleyebilmek için kuyu boyunca perfore boru inilecek ve sahadaki tüm sondajların açım işinin bitirilmesini müteakip Y.A.S.S. tekrar ölçülecektir. Gerekmesi halinde arıtma sahasında veyn deneyi, plaka yükleme deneyi, presiyometri deneyi ve vb. arazi deneyleri yapılacaktır. Zemin özelliklerinin gerektirmesi durumunda  “Permeabilite” deneyi yapılacaktır.              
YASS mevsimsel değişikliğini gözlemek amacıyla, kuyulardaki YASS’si  en az iki farklı mevsimde ölçülecektir.     
Sondajlar sırasında alınan örselenmiş ve örselenmemiş numuneler usulüne uygun olarak etiketlenerek kavanoz veya karot sandıklarına konacak ve laboratuvara  gönderilecektir.     
Yüklenici, sondaj çukurlarından aldığı örselenmiş ve örselenmemiş örnekler üzerinde zemin sınıflandırması, kayma direnci, taşıma gücü gibi projeye esas olacak değerleri elde etmek üzere yapılacak; Atterberg limitleri, üç eksenli Basınç, serbest basınç, boşluk suyu basıncı, kesme kutusu deneyi, şişme basıncı, konsolidasyon, elek analizi, Hidrometre, Standart Proctor ve proje için gerekli diğer deneyleri Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri, Orta Doğu Teknik Üniversitesi gibi kamu kuruluşu ve üniversitelerden veya TSE ve Bayındırlık Bakanlığı Laboratuvar yetki belgeli özel laboratuvarlardan bir veya birkaçına  yaptıracaktır.
Sondajlardan elde edilen bilgiler, arazi ve laboratuar sonuçlarına göre Geoteknik Rapor hazırlanacaktır. Geoteknik Raporda; araştırmaların tamamlanma süreleri, arazide kullanılan tüm alet ve ekipmanın tanıtımı, kuyu logları, kuyu başı kot ve koordinatları, arazi deney kayıtları, laboratuar test kayıt ve sonuçları, kuyu lokasyon haritası, enine ve boyuna arazi kesitleri verilecek, ayrıca tüm yapıların temel zeminleri ayrı ayrı incelenerek temel tipi veya zemin ıslahı ile ilgili önerilerde bulunulacaktır. Yapıların kazıklı temel sistemi üzerine oturtulmasının önerilmesi halinde kazık taşıma güçleri belirlenecektir. Yer altı su seviyesine bağlı olarak zemin suyunun betona etkileri araştırılacak ve kazılarda yer altı suyu drenajına ve hafriyat şekline ait önerilerde bulunulacaktır. Zemin özelliklerine bağlı olarak oluşabilecek toplam ve farklı oturmalar hesaplanacak, zemin sıvılaşma analizleri yapılacak ve bunların yapıya etkisi detaylı olarak irdelenecektir.   
Sedde stabilitesi açısından şev analizleri yapılarak, şev eğimleri belirlenecek, kazıdan çıkan malzemenin sedde dolgusunda kullanılabilirliği detaylı olarak irdelenecektir.
Geoteknik raporun betonarme/statik ve temel sistemlerinin projelendirilmesi veya önerileri ile ilgili bölümleri Geoteknik konusunda uzman bir inşaat mühendisi tarafından hazırlanacaktır
Kazı klasları, el, makine kazı oranları geoteknik raporda yer alacaktır.       
Tüm sondaj ve arazi deneyleri ilgili Bölge Müdürlüğünün kontrolü altında yürütülecektir. Açılan her sondaj terk edilmeden önce Bölge  Müdürlüğünün bilgisine sunulacak ve tutulan kayıtlar yerinde tutanağa bağlanacaktır.    
Sondajların, arazi ve laboratuvar deneylerinin tamamlanmasını müteakip hazırlanacak Geoteknik Rapor ve eklerinin 2 takımı ilgili Bölge Müdürlüğüne, 3 takımı İdareye teslim edilecektir.       

5.3.            Etap (C) Kesin Proje Raporu, Proses-Mimari Projeler

Yüklenici, arazi çalışmaları ve zemin etütleri başlıklı B etabı tasdikinin kendisine tebliğ tarihinden itibaren iş programında C etabı için öngörülen süre içerisinde aşağıda belirtilen ölçek ve detayda kesin proje ve mimari proje çalışmalarını yapacaktır. Yüklenici, düzenleyeceği kesin proje ve mimari proje çalışmalarının 3 takımını Genel Müdürlüğe ve 2 takımını ilgili Bölge Müdürlüğüne verecektir.
a)              Kesin proje raporu: Etap A da yer alan bilgilerin bulunduğu kesin proje raporu verilecektir. Raporda ayrıca genel yerleşim planı A3 boyutunda, tesisin akış diyagramı (Flow Chart) A4 boyutunda, arıtma karakteristik cetveli ekte verilen formata uygun olarak yer alacaktır.
b)              Proses ünitelerine ait mimari planlar, kesitler, detay projeler (  1/50, 1/100 ölçekli olacak ) ve mahal listeleri, Lojman, idari bina ve giriş kontrol ünitesine ait 1/100 ölçekli mimari planlar, kesitler ve cepheler bu etapta verilecektir.  
c)              Genel Yerleşim Plan ve Kesitleri: 1/500-1/200 ölçekli plankote üzerine çizilecek genel yerleşim planında; kuzey yönü ve hakim rüzgar yönü planın sağ üst köşesine işlenecek,  koordinat sistemi gösterilecek, koordinatların kontrol edilebilmesi için en az 2 iki adet poligon noktası, ünite ve yol koordinatları (Memleket koordinatlarına bağlı olarak), yatay ve düşey ölçülendirme, yapı üst kotları, bitmiş zemin kotları, yol kırmızı kotları ile tretuvar kotları gösterilecektir. Ayrıca Genel yerleşim planında yol, tretuvar, ünite girişleri, yol bağlantıları, otopark, bahçe tanzimi de yer alacaktır. Genel yerleşim kesitleri üzerinde; tabii zemin, sıyrılmış zemin, bitmiş zemin, yapı temel ve üst kotları ile yol kırmızı kotları gösterilecek, tekniğine uygun yatay ölçülendirme yapılacaktır.
d)          Proses Akış Diyagramı
e)          Boru Genel Yerleşim Planı ve Kesitleri: Tevsi dahil tüm saha borulaması; hat kotlaması, boru malzemesi, akışkan cinsi ve boru akar kotları belirtilerek 1/200 ölçekli planda gösterilecek, gerekli görülen kesimlerde büyütülmüş detay çizimler verilecek, yol altında kalan, üst üste geçen ve proses yapılarına giriş ve çıkış yapılan kısımlardan boru kesitleri alınacaktır. Ayrıca büyük çaplı ana hatların ve giriş ve deşarj hatlarının plan ve boy kesiti verilecektir.
f)               Saha tanzimi, Yol, Saha drenajı, Himaye Çiti Projeleri: 1/200 ölçekli planda, bitmiş zemin kotları, yol kırmızı kotları, yağmur suyu drenajı, himaye çiti, istinat duvarı, otopark, tretuvar v.b. yerleşimleri gösterilecek yol boy profilleri ve tip en kesiti tekniğine uygun bir şekilde verilecektir.
g)              Temel Drenaj Planları.
h)              Ünitelerin mekanik yerleşim plan ve kesitleri (Mekanik Tesisat ve Ekipman Teknik Şartnamesinde belirtilen hususlara uygun olarak hazırlanacaktır.)
i)               Isı Yalıtım Raporu.
j)               Zemin iyileştirme projeleri: Geoteknik rapora göre zeminde önlem alınması gerekmesi halinde zemin iyileştirme projeleri (önyükleme, kum dren, kazık vb.) verilecektir.
k)              Peyzaj Projeleri: Yörenin iklim şartları ve arıtma tesisi özellikleri göz önüne alınarak çevre düzenleme projeleri hazırlanacaktır.
l)               C etabında yapılacak elektrik işleri;
              1) Elektrik ön proje raporu hazırlanarak yaklaşık güç hesabı yapılacaktır.
              2) Enerji temin projesi hazırlanacaktır. Enerji temin projesinin ENH olarak projelendirilmesi halinde güzergahının şeritvari haritası çıkarılacak, ayrıca mevcut şartnamelere göre 1/2000 ölçeğinde profil hazırlanacaktır. Güzergahın tespitinde tarla sınırları, Belediyesine ait yerler ve yol güzergahlarının kullanılmasına dikkat edilecektir.
              3) Elektrik panolarının ve kablo kanallarının saha ve ünite içindeki yerleri tespit edilecektir.
              4) Trafo ve/veya jeneratör binalarının yapılması olasılığı dikkate alınarak genel yerleşim planı üzerinde yerleri belirtilecektir.   
m)  Statik Betonarme ön proje:  Mimari projeye uygun olarak ve aşağıdaki konuları içeren taşıyıcı sistem tasarlanarak 1/100 ölçekli ön proje hazırlanacaktır.
        1)  Taşıyıcı sistemi ve hareket ( genleşme ) derzlerinin yerlerini gösteren            kalıp planları,
        2)   Kullanılan beton ve çelik malzeme,
3) TS 498’de belirtilen yüklemelere göre yük hesapları ve yük kombinasyonları,
        4) Kritik kesitlerin ön hesabı.
Etap (D) Mekanik Projeler
Yüklenici, kesin proje raporu ve proses-mimari projeler başlıklı C etabı tasdikinin kendisine tebliğ tarihinden itibaren iş programında D etabı için öngörülen süre içerisinde aşağıda belirtilen ölçek ve detayda projeleri hazırlayarak 3 takım Genel Müdürlüğe ve 2 takımı ilgili Bölge Müdürlüğüne verecektir.
Mekanik Tesisat ve Ekipman Teknik Şartnamesinde belirtilen hususlara uygun olarak hazırlanacak olan atıksu arıtma tesisi mekanik projeler kapsamında aşağıda belirtilen çalışmalar verilecektir.
 a)             Mekanik Hesap Raporu: Pompa, sürgülü kapak, blower vb. hesapları.        ( Mekanik Tesisat ve Ekipman Teknik Şartnamesinde belirtilen hususlara uygun olarak hazırlanacaktır.)
b )        Mekanik Ekipman Bilgi Föyleri.
c)     Proses ve Enstrümantasyon (P&I) Diyagramları: Arıtma sisteminde etkin kontrolü sağlayacak şekilde (P&I) diyagramları üzerinde üniteler arası boru bağlantıları, boru cinsleri, kapak, vana, pompa tipleri ve bunlara ait bilgiler verilmelidir.
            Ünitelerde bulunan elektrikli ekipmanın sayısı (asıl+yedek), birim gücü (kw) ve bilinmesi gereken diğer özellikleri şemanın uygun bir bölümünde gösterilecektir. Bu ekipmanın çalışma şekli (el, otomatik veya her ikisi birden), herhangi bir ölçüm cihazına veya başka bir ekipmana bağlı çalışıyorsa bununla ilgili bilgiler şemada belirtilecektir.
d)        Sıyırıcı projeleri.
e)         Sürgülü kapak projeleri.
f)         Tesis giriş kapısı projesi.
g)         Klor binası mekanik yerleşim plan ve kesitleri.
h)         Klor binası izometrisi
i)         Sıhhi tesisat projeleri
j)         Havalandırma tesisatı projeleri.
k)         Isıtma tesisatı projeleri.
l)         Isı merkezinin ayrı bir bina olarak projelendirilmesi durumunda mimari plan, kesit ve görünüşleri bu etapta verilecektir.
ml)      Proje ihale kapsamında terfi merkezi olması halinde bunlarla ilgili mekanik projeler.

5.4.            Etap (E) Statik, Betonarme, Elektrik Projeleri

Yüklenici, mekanik projeler başlıklı D etabı tasdikinin kendisine tebliğ tarihinden itibaren iş programında E etabı için öngörülen süre içerisinde aşağıda belirtilen ölçek ve detayda projeleri hazırlayarak 3 takım Genel Müdürlüğe ve 2 takımı ilgili Bölge Müdürlüğüne verecektir.
a)      Betonarme –Statik Projeleri: Kalıp ve Donatı planları ile birlikte (1/50-1/20 ölçekli) tüm detay projeler aşağıdaki hususlar dikkate alınarak hazırlanacaktır;
1.  Projeler, yürürlükteki son Deprem Yönetmeliği, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü İnşaat Mühendisliği Proje Düzenleme Esasları, TS 500, TS 498 standartları, DSİ Su Tutucu Yapılar Şartnamesi ve ilgili şartname ve yönetmelikler dikkate alınarak hazırlanacaktır.
2.  Kalıp planları ve kesitlerde hareket ( genleşme ) derzlerinin yerleri ile su tutucu bantların yerleri gösterilecektir.
b)      Lojman, İdare Binası ve Giriş Kontrol Ünitelerine ait 1/50 ölçekli aşağıda belirtilen detay projeler bu etapta verilecektir.
·     Detay projeler : 

1)                                             Islak hacim sistem detayları ( 1/20, 1/10 ölçekli ) ( plan, kesit, görünüş ).
2)                                             Merdiven sistem ve nokta detayları ( 1/20, 1/10 ölçekli ).
3)                                             Sistem detayları ( 1/20, 1/10 ölçekli ) ( plan, kesit, cephe ).
4)                                             Doğrama sistem ve nokta detayları ( 1/20, 1/10 ölçekli ).
5)                                             Çatı planı ve nokta detayları ( 1/20, 1/10, 1/5, 1/1 ölçekli ).
6)                                             Asma tavan sistem ve nokta detayları ( 1/20, 1/10 ölçekli ).
7)          Duvar ve döşeme kaplaması nokta detayları ( 1/5, 1/1 ölçekli ).
8)                                             Dilatasyon nokta detayları ( 1/1 ölçekli ).
9)          Mobilya sistem ve nokta detayları ( 1/20, 1/10, 1/5, 1/1 ölçekli).
10)      Saha tanzimi sistem ve nokta detayları ( 1/20, 1/10, 1/5, 1/1 ölçekli).
c)      Kazı Planı ve Kesitleri: Zemin özellikleri göz önüne alınarak kazı şevleri veya gerekmesi halinde uygun iksa sistemleri ile birlikte verilecektir ( Ünite bazında temel drenajları da görülecek şekilde ).
d)      Elektrik projeleri: Atıksu Arıtma Tesisleri Elektrik Proje Genel Teknik Şartnamesinde  belirtilen hususlara uygun olarak “Elektrik Proje  Raporu”  hazırlanacaktır. Ayrıca bu aşamada;
1)  Bütün panolara ait tek hat şemaları hazırlanacak, genel güç ve kumanda dağıtım planları ve gerekmesi halinde lokal güç dağıtım yerleşim planları hazırlanacaktır.
2)  AG güç dağıtım iletkenleri tespit edilerek, gerilim düşümü ve ısınma hesapları tablolar halinde proje raporunda bulunacaktır.
3)  Saha ve bina aydınlatma planları bu aşamada verilecektir.
4)  Panolara ait kontrol ve kumanda şemaları hazırlanacak, kablo cins ve miktarlarına ait listeler verilecektir.
5)  Pano resimleri hazırlanacaktır.
6)  Elektrik ekipmanının günlük çalışma sürelerini gösterir liste hazırlanarak proje raporuna eklenecektir.
7)  İlgili tip plan, şartname ve yönetmelik örnekleri proje dosyasına eklenecektir.
8)  Enstrüman Raporu, Enstrüman Bilgi Föyleri ve Enstrüman Genel Yerleşim Planı: Enstrümanlar ile ilgili açıklama raporu verilecek, her bir enstrümanın teknik özelliklerini gösterir tablolar (Enstrüman Bilgi Föyleri) hazırlanacak, pano ve saha enstrümanları belirtilerek Enstrüman Genel Yerleşim Planı verilecektir.
9)  Mimik diyagram verilecektir.
10)  Enerji temin projesi (OG-AG ve E.N.H.) mevcut şartnamelere göre hazırlanacaktır.
11)  Trafo ve jeneratör binası mimari plan, kesit ve görünüşleri verilecektir.
12)  Trafo ve jeneratör binası iç yerleşim plan ve kesitleri verilecektir.
13)                          Gerekli diğer bütün detaylar bu aşamada hazırlanacaktır.

5.5. Etap (F) Kesin Proje, Metraj, Şartnameler ve Orijinallerin Teslimi

Yüklenici, statik, betonarme, elektrik proje çalışmaları başlıklı etap E’nin tasdikinin kendisine tebliğ tarihinden itibaren iş programında F etabı için öngörülen süre içerisinde tesiste yer alan her kalemin metrajını çıkartacak, proje kapsamına giren tesislerden özellik gösterenlerin ihale ve yapımı için gerekli olan ve İdarenin yürürlükteki şartnameleri ile karşılanamayan malzeme şartnamelerini, deney (test) şartnamelerini, inşaat özel, teknik ve idari şartnameleri hazırlayacak, Tesisin ilk kademe yılını baz alarak aylık ve yıllık tahmini işletme giderleri ve tesisin m3 atıksu arıtma maliyetini hesaplayacaktır.
Tesisin yapımında dış kredi kullanılması alternatifi düşünülerek idare tarafından verilecek formatta İngilizce olarak 2 adet proje teklif raporu verilecektir.
Projenin düzeltme ve değişiklik yapılmış kısımları ile onanma şartına göre değiştirilmesi gereken kısımlarını, ayrıca mimari planlarda taşıyıcı elemanların betonarme projesindeki ölçülere göre düzeltilmiş şeklini yaparak temiz  şekilde (Karalama, kazıntı, okunaksız yazı ve silinti olmadan) hazırlayacak ve planlar üzerindeki değişiklikleri orijinallere işleyip ozalit takımları 5’e tamamlayarak, madeni kutuya konulmuş komple orijinaller ile birlikte İdareye teslim edecektir.
Ayrıca proje ile ilgili tüm bilgi ve çizimler CD kaydına alınarak 2 takım halinde İdareye verilecektir.
Bu çalışmaların 3 takımı İdareye, 2 takımı ilgili Bölge Müdürlüğüne verilecektir.


MADDE 6.    KABUL İŞLEMLERİ

Sözleşme konusu proje işi tamamlandığında Yüklenici, Sözleşmenin 21. Maddesi ve Genel Şartnamenin 44. Maddesi gereğince kabul talebinde bulunacaktır.

MADDE 7.    PROJE ETAPLARININ YAPIM VE İNCELEME SÜRELERİ

İş, Sözleşmenin 10. Maddesinde belirtilen süre içerisinde tamamlanacaktır.
Bu Şartnamenin 5. Maddesinde A, B, C, D, E, F harfleriyle gösterilen her etabın çalışma ve tamamlanma süreleri takvim günü olarak Hizmet İşleri Genel Şartnamesinin 28. maddesine göre düzenlenecek iş programında belirtilecektir. Sözleşme süresi içerisine; İdarenin inceleme süresi, eksik ve hataların giderilme süresi ve İdarece projenin yeniden inceleme süresi de dahildir. Projelerin İdarece inceleme süresi Sözleşme süresinin %40’ından az olmayacaktır.
Proje etaplarının eksik ve hatalı verilmesi hallerinde Yüklenici tarafından bu eksik ve hataların giderilmesi ve İdarece yeniden incelenmesi için geçecek süre iş programında gösterilecektir. Tespit edilen bu süre etapların tümü için verilmiş olup, bu sürenin hangi etapta ne kadarının kullanılacağına işin devamı sırasında Yüklenici ve İdare ile birlikte karar verilecektir.

MADDE 8.     PROJE ETAPLARININ İDARECE İNCELENMESİ, TASDİK EDİLMESİ VE GECİKME CEZALARI

Yüklenici tarafından etaplar halinde düzenlenip İdareye teslim edilen projeler, İdarece aşağıda belirtilen esaslar çerçevesinde incelenir ve tasdik edilir.
a.       Yüklenici, projenin her etabını ve tamamını tasdikli iş programında belirtilen süreler içinde Sözleşme ve eklerindeki şart ve hükümlere, teknik ve ekonomik faktörlere ve genel fenni kaidelere uygun olarak eksiksiz, kusursuz ve özürsüz olarak yapıp İdarenin incelemesine ve tasdikine sunmakla yükümlüdür. Proje etaplarının iş programında belirtilen sürelerden önce verilmesi halinde projenin teslim tarihi olarak iş programında belirtilen tarih yerine, Yüklenicinin o etaba ait projeleri fiilen İdareye teslim ettiği tarih esas alınacaktır. Yüklenici bu konuda herhangi bir hak talebinde bulunamaz. Etaplara ait projeler geç verildiği takdirde Yükleniciden, aşılan gün sayısı kadar Sözleşmede belirtilen günlük ceza kesilir. Projenin Sözleşme süresi içinde tamamlanması halinde daha önce kesilen cezalar kesin hakedişte iade edilir.
b.       İdare, etaplara ait projeleri teslim tarihinden itibaren incelemeye alır. İş programında belirtilen takvim günü içinde incelemesini bitirerek, herhangi bir noksanlık görmezse tasdik eder ve Yükleniciye tebliğ eder.
c.       Etaplara ait projelerin ilk incelenmesi sonunda iadeyi gerektiren eksik ve hatalar tespit edilirse, bu eksik ve hataların düzeltilmesi için belirlenen sürenin aşılması halinde, Yükleniciden aşılan gün sayısı kadar Sözleşmede belirtilen günlük ceza kesilecektir. Ayrıca bu eksik ve hataların belirlenen sürede tamamlanmaması halinde, projeler yeniden ve tam olarak verilerek İdarece tasdik edilmesine kadar geçen sürenin tamamı cezalı süre olarak kabul edilecektir.
d.       İdaredeki inceleme süreleri iş programında belirlenmiş olup, bu sürelerin aşılması halinde aşılan süre, süre uzatımında değerlendirilir.
e.       Fiyat farkı verilmesinin öngörülmesi halinde Sözleşmenin fiyat farkı esaslarını düzenleyen madde hükümleri uygulanacaktır.
          Etaplara ait projelerin iş programında belirtilen sürelerden önce İdareye teslim edilmesi, halinde fiyat farkı uygulamasında, projelerin İdareye teslim tarihi esas alınacaktır. Etaplara ait projelerden herhangi biri iş programında belirtilen sürelerden önce İdareye teslim edilse dahi, sonraki etapların iş programında öngörülen sürelerde verilmesi zorunludur. Fiyat farkı ve ceza uygulamalarında iş programında öngörülen etap süreleri esas alınacaktır. Cezalı çalışılan sürelere fiyat farkı uygulanmayacaktır.
f.        Etapların Genel Müdürlük ve ilgili Bölge Müdürlüğüne teslim tarihlerinde farklılık olması halinde geç verilen tarih esas alınacaktır.
g.       Genel Şartnamede işlerin eksik olarak kabulünü düzenleyen 47. Maddede sayılan kusur ve eksikliklerin projede bulunması halinde kesin hakedişte sözleşme bedelinin % 5’ine kadar bedel kesilecektir.
h.       İşin Sözleşme süresinde tamamlanmaması, Sözleşme ve eklerindeki hükümlere aykırı yapılması durumunda, İdari Şartnamenin 52. Maddesi ve Sözleşmenin 17. Maddesi gereğince ceza uygulaması yapılacaktır. İdari Şartnamenin 48. ve Sözleşmenin 15. Maddelerinde fiyat farkı verilmesi öngörülen işlerde ceza kesintisi uygulamasında fiyat farkı dikkate alınacaktır.

MADDE 9.     ÖDEMELER

Etaplara ait projelerin İdare tarafından uygun görülerek tasdik edilmesini takiben düzenlenen hakedişler, Hizmet İşleri Genel Şartnamesinin ve Sözleşmenin ilgili madde hükümlerine göre, Tablo 9.1’de belirtildiği şekilde ödenecektir:
Tablo 9.1.       Ödeme oranları
Etap Başlığı
Etap
Ödeme Oranları
Ön Proje
A
Sözleşme bedelinin %20’si
Arazi Çalışmaları ve Zemin Etüdleri
B
Sözleşme bedelinin % 20’si
Kesin Proje Raporu, Proses-Mimari Projeler
C
Sözleşme bedelinin %20’si
Mekanik Projeler
D
Sözleşme bedelinin %15’si
Statik, Betonarme, Elektrik Projeleri
E
Sözleşme bedelinin %15’si
Kesin Proje, Metraj, Şartnameler ve Orijinallerin Teslimi
F
Sözleşme bedelinin %10’u

F etabının ödemesi kesin hesaba bırakılacaktır.


Kabul belgesinin düzenlenmesinden sonra Hizmet İşleri Genel Şartnamesinin 50. maddesine göre kesin hesap raporu düzenlenecektir.  

MADDE 10.  PROJELERİN ( RAPOR, PAFTA VE DOSYALARIN ) DÜZENLENMESİ

Projeler, İdarece uygun görülecek dosya içinde, aydınger orijinaller madeni (çinko) kutular içinde, CD’ler ise muhafaza kutusu içinde teslim edilecektir.
Bütün plan, hesap v.s. dokümanlar Madde 11’ deki eklerde verilen formlara göre hazırlanacak, arşiv kayıt numarası hanesi boş bırakılacak, bu kısım  projelerin onanmasından sonra İdarece doldurulacaktır.
Bütün plan, hesap, rapor vs. okunaklı olacak şekilde iyi cins ozalite çekilecek veya bilgisayar çıktısı olarak verilecektir. Ozalite çekilen plan ve resimler muhakkak suretle DIN normuna uygun olarak katlanacak ve başlık daima planın üzerine gelecektir.
Klasörler üzerine yeterli büyüklükte ve kalınlıkta aşağıdaki hususlar yazılacaktır. Klasörün ortasına sıra ile belde adı, altına projenin cinsi, sol alt tarafa projeyi yapan firmanın adı ve ticaret sicil numarası ve mühendisin unvanı, adı ve soyadı, diploma ve oda numarası, sağ alt tarafa projenin yapıldığı tarih yazılacaktır.
Paftalar ünitelerine göre ayrı ayrı mavi renkli plastik dosyalara konacak ve her dosyaya konan projenin fihristi (sıra numaralarını belirterek) klasörün başına eklenecektir. Plastik dosyaların üzerlerine, dosya numarası ve içindeki projenin hangi kısma ait olduğu yazılacaktır. Plastik dosyalar fihristte bildirilen sıraya göre klasöre yerleştirilecektir.
Proje dosyası içindeki plan, rapor, hesap ve şartnamelerin başlık kısımları, Ek-2’de verilen formata göre hazırlanacak, Proje Müdürü ve projeyi yapan Mühendisler tarafından tarih, diploma ve oda sicil numarası, Yüklenici tarafından vergi dairesi adı ve vergi numarası yazılarak imzalanacaktır. Harita, aplikasyon çalışmalarına ait bütün ölçme defterleri, kroki ve diğer dokümanlar Alt yüklenici ve Yüklenici tarafından müştereken imzalanmış olacaktır.
Raporlar, Özel Teknik Şartname, Mekanik Ekipman ve Enstrüman listeleri bilgisayar ile, A4 normunda kaliteli kağıda (80-100 gr/m2), sayfa numarası yaprakların alt ortasına verilerek yazılacaktır.
Hesaplar ayrı düzenlenecek, pafta üzerine hesap yazılmayacaktır.
Paftalar zımba ile delinip dosyaya takılmadan önce yırtılıp kopmayacak şekilde takviye edilecektir.
Plan ve resimler iyi cinsten aydınger (ağırlık tercihen 110-115 gr/cm² olmalı) üzerine teknik resim kaidelerine ve İdarenin benimsediği çizim sembollerine uygun olarak çizilecek ve yazılacaktır.
Orijinaller düzenli, düzgün ve temiz bir şekilde hazırlanacaktır. Planlarda kuzey yön (tercihen üst kenarı kuzeyi gösterecek şekilde) gösterilecektir. Orijinallerin kenarları özel bant ile takviye edilecektir. Her başlığın kapsadığı sayfa sırasına göre bantla birleştirilecektir.
Orijinaller madeni (çinko) kutular içinde İdareye teslim edilecektir. Kutular, 12 cm çap 20 cm kapak boyu ve kapak dahil toplam 100 cm boyda ve kulpsuz olacaktır. Kutu kapağı gövdeye sıkı geçecek şekilde olacaktır. Çinko kutunun gövdesine ana dosya üstüne yazılan fihrist silinmeyecek şekilde yazılacaktır.
Proje dosyası içinde bulunacaklar:
Dosya 1          :Proje Raporu ve Genel Durum Planı
Dosya 2          :Genel Yerleşim Planı ve Kesitleri, Boru Genel Yerleşim Plan ve Kesitleri ve Hidrolik Profil
Dosya 3          :Arazi Çalışmaları ve Geoteknik Rapor
Dosya 4          : Proses ve İdari Yapıların Mimari Plan ve Kesitleri
Dosya 5          :Betonarme-Statik, Kalıp ve Donatı Planları, Kazı Planları
Dosya 6          :Mekanik Hesap Raporu, Proses ve Enstrümantasyon Diyagramları,         Mekanik   Ekipman Bilgi Föyleri, Mekanik Ekipman Projeleri, İç Tesisat Projeleri
Dosya 7          : Saha Tanzimi, Yol, Saha Drenajı, Peyzaj ve Himaye Çiti Projeleri
Dosya 8          : Elektrik Projeleri, Enstrüman Bilgi Föyleri
Dosya 9          : Metraj ve Şartnameler

MADDE 11.  EKLER

EK-1               :Karakteristik cetvel örneği
EK-2               :Başlık tipi
EK-3               :Katlama normu
EK-4               :Proses, borulama, enstrümantasyon projelerinde kullanılacak kod ve semboller
EK-5               :Kanalizasyon şebeke plan örneği
EK-6               :Kanalizasyon boykesit örneği
EK-7               :İş programı örneği

















EK-1
ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJESİ
 KARAKTERİSTİK CETVEL ÖRNEĞİ

Arıtma Tesisi Tipi                                                                 :
1. Kademe (........Yılı) nüfusu                                               :
2. Kademe (........Yılı) nüfusu                                               :          

1. Kademe (........Yılı) eşdeğer nüfusu                                  :          
2. Kademe (........Yılı) eşdeğer nüfusu                                  :

1. Kademe (........Yılı ) Debileri                                             :Maksimum     (lt/sn)
                                                                                               :Minimum       (lt/sn)
                                                                                               :Ortalama        (lt/sn)
                                                                                               :Proje              (lt/sn)

2. Kademe (........Yılı ) debileri                                             :Maksimum     (lt/sn)
                                                                                               :Minimum       (lt/sn)
                                                                                               :Ortalama        (lt/sn)
                                                                                               :Proje              (lt/sn)

1. Kademe (........Yılı ) kirlilik yükü                                     :BOİ5             (kg/gün)
                                                                                               :Azot               (kg/gün)
                                                                                               :Fosfor            (kg/gün)

2. Kademe (........Yılı ) kirlilik yükü                                     :BOİ5             (kg/gün)
                                                                                               :Azot               (kg/gün)
                                                                                               :Fosfor            (kg/gün)

1. Kademe gerekli alan                                                          :                       (ha)
2. Kademe gerekli alan                                                          :                       (ha)
1. Kademe kurulu güç                                                           :                       (kW)
2. Kademe kurulu güç                                                           :                       (kW)
1. Kademe keşfi                                                                     :                       (TL)    
2. Kademe keşfi                                                                     :                       (TL)    
EK-2



                                                           İLLER BANKASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
                                                      PROJE GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI


İLLER BANKASI ......... BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ




YÜKLENİCİ
DEĞİŞİKLİK
İMZA
TARİH
A.


B.


..................................................................................... BELEDİYESİ
ATIKSU ARITMA TESİSİ  PROJESİ


ÖLÇEK:
.....................NO’LU PLAN İPTAL EDİLDİ
.....................NO’LU PLAN İPTAL EDİLDİ

Adı, Soyadı, Unvanı, Diploma No, Oda Sicil No
İMZA
TARİH
PLAN NO:
YAPAN :




YAPAN :



YAPAN :



PROJE MÜDÜRÜ :



ARŞİV KAYIT NO:
                                                                      
                                   


EKİPMAN TANIMI
EQUIPMENT DESCRIPTION

              SEMBOL                                                                                                                   TANIM
              SYMBOL                                                                                                            DESCRIPTION

A                                                                                                             HAVALANDIRMA
                                                                                                                  AERATOR

B                                                                                                               RÖGAR
                                                                                                                  MANHOLE

C                                                                                                ÜFLEYİCİ, KOMPRESÖR
                                                                                                     BLOWER, COMPRESSOR

D                                                                                                        DRAM, BASINÇLI KAP
                                                                                                    DRUM, PRESSURE VESSEL

E                                                                                                               ISI DEĞİŞTİRİCİ
                                                                                                                  HEAT EXCHANGER
                                                                                                                 
F                                                                                                                SIYIRICI, KAZIYICI
                                                                                                                  SCRAPPER         

H                                                                                                         FİLTRE
                                                                                                       FILTER
                                                                                                                                                                   
P                                                                                                                POMPA
                                                                                                                  PUMP

R                                                                                                               REAKTÖR
                                                                                                                  REACTOR

T                                                                                                               HAVUZ, TANK
                                                                                                                  BASIN, TANK

M                                                                                                              KARIŞTIRICI
                                                                                                                  MIXER

G                                                                                                             DÖNER DAĞITICI
                                                                                                  REVOLVING DISTRIBUTOR


                            





      
AKIŞKAN TANIMI
FLUID DESCRIPTION

         SEMBOL                                                                                                                  TANIM
         SYMBOL                                                                                                                  DESCRIPTION

CW                                                                                                             SOĞUTMA SUYU
                                                                                                                   COOLING WATER
CL                                                                                                                KLOR ÇÖZELTİSİ
                                                                                                          CHLORINE SOLUTION
DW                                                                                                             İÇME SUYU
                                                                                                                   DRINKING WATER
DR                                                                                                                DRENAJ
                                                                                                                      DRAIN
FW                                                                                                             YANGIN SUYU
                                                                                                                      FIRE WATER
HW                                                                                                            SICAK SU
                                                                                                                      HOT WATER
OW                                                                                                             YAĞLI SU
                                                                                                                      OILY WATER
SL                                                                                                                 ÇAMUR
                                                                                                                      SLUDGE
SC                                                                                                                 YÜZEY ÇAMRU
                                                                                                                      SCUM
TW                                                                                                            ARITILMIŞ SU
                                                                                                                      TREATED WATER
WW                                                                                                              ATIK SU
                                                                                                                      WASTEWATER
E SL                                                                                                             FAZLA ÇAMUR
                                                                                                                      EXCESS SLUDGE
D SL                                                                                                         ÇÜRÜMÜŞ ÇAMUR
                                                                                                                DIGESTED SLUDGE
R SL                                                                                                  GERİ DÖNÜŞ ÇAMURU
                                                                                                                RETURN SLUDGE
P SL                                                                                                             PRİMER ÇAMUR
                                                                                                                  PRIMARY SLUDGE
CA                                                                                                                BASINÇLI HAVA
                                                                                                                   COMPRESSED AIR
FG                                                                                     YANICI GAZ
                                                                                         FLAMMABLE GAS


                              


MALZEME TANIMI
MATERIAL DESCRIPTION

      SEMBOL                                                                                                 TANIM
      SYMBOL                                                                                        DESCRIPTION



A                                                                                                                   ALÜMİNYUM
                                                                                                                      ALUMINIUM

CS                                                                                                                 KARBONÇELİK
                                                                                                                      CARBONSTEEL

CA                                                                                                       ASBESTLİ ÇİMENTO
                                                                                                            CEMENT ASBESTOS

GA                                                                                                        GALVANİZLİ ÇELİK
                                                                                                            GALVANIZED STEEL

NC                                                                                                           BETON BORU
                                                                                         NONREINFORCED CONCRETE

PVC                                                                                                    POLİ VİNİL KLORÜR
                                                                                                       POLYVINYL CHLORIDE

PE                                                                                                                 POLİETİLEN
                                                                                                                 POLYETHYLENE

PP                                                                                                                 POLİPROPİLEN
                                                                                                              POLYPROPHYLENE

RC                                                                                                                BETONARME
                                                                                                  REINFORCED CONCRETE

     SS                                                                                                         PASLANMAZ ÇELİK                                                                                                                         STAINLESS STEEL
        



ENSTRÜMAN TANIMI
INSTRUMENT DESCRIPTION
İLK HARF / FIRST LETTER TAKİBEN HARFLER / SUCCEEDING LETTERS

Ölçülen veya
Başlatan Değişken
Measured or
İnitiated
variable



Düzeltici
Modifier

Okunan veya
Pasif İşlevi
Readout or
Passive Function


Çıkış İşlevi
Output
Function



Düzeltici
Modifier
A
Analiz
Analysis

Alarm


B
Brülor Alevi
Burner Flame




C
Konduktivite
Conductivity


Kontrol Cihazı
Controller

D
Yoğunluk
Ensity
Fark
Differential



E
Voltaj
Voltage(EMF)

Duyar eleman
Primory element


F
Akış
Flow
Oran
Ratio



G
Ölçme
Gaging

Cam
Glass


H
El
Hand



Yüksek
High
I
Akım
Current

Gösterici
Indıcator


J
Güç
Power
Taramak
Saan



K
Zaman
Time


Kontrol İstasyonu
Control Station

L
Seviye
Level

Işık
Light

Alçak
Low
M
Nem
Moisture



Orta
Middle
N






O


Orifis
Orifice


P
Basınç
Pressure

Test Noktası
Test Point


Q
Miktar
Quotity
Toplama
Totolize



R
Radyoactivite
Radioactivity

Kaydedici
Recorder, Printer


S
Hız-Frekans
Speed-Frequency
Emniyet
Safety

Anahtar
Switch

T
Sıcaklık
Temperature


İletici
Transmitter

U






V
Akışkanlık
Viscosity


Vana, Damper
Valve, Damper

W
Ağırlık, Kuvvet
Weight, Force

Kılıf
Well


X






Y



Röle-Hesaplayıcı
Relay-Compute

Z
Pozisyon
Position


Tahrik-Son Kont. El.
Actuotor_Final Cont. El.





Hiç yorum yok:

KARAYOLLARI TANIMLARI