29 Mart 2019 Cuma

TUĞLA DUVAR ÖRGÜ TİPLERİ


A) Düz Örgü
Yarım tuğla (1/2T) kalınlığındaki düz diziden oluşan örgü şeklidir. Yük taşıma özelliği yoktur. Bölme duvarlarda ve baca örülmesinde uygulanır.
B) Kilit Örgü
Bir tuğla kalınlığındaki kilit dizelerin üst üste konulmasıyla oluşur. 1. Sıraya tam tuğlayla başlanır. 2. Sıraya ise 2 adet üççeyrek tuğlalarla başlanır. Kilit sıra şeklinde devam eder.
C ) Şaşırtma Örgü
Genellikle yığma yapılarda, taşıyıcı olarak en çok kullanılan örgü çeşididir. Blok örgü de denilen şaşırtma örgü, kilit ve düz dizelerle 19cm karşılığında yapılır. 1.sıraya kilit dizi ile başlanır. 2.sıraya ise üççeyrek tuğla ile başlanır ve düz dizi halinde devam eder.
D) Düz Kılıç Örgü
Yüksekliği ve uzunluğu az olan, yük taşımayan bölme duvar olarak veya duvarların dış yüzeylerini kaplamak için kullanılan örgü türüdür. Kılıç dizi, tuğlaların üst üste getirilmesiyle yapılan örgüye denir.
E) Haç Örgü
Kilit ve düz sıralar kullanılarak yapılır. Blok örgüden farklı olarak düz sıraların dik derzleri bir alttaki düz sıranın dik derzlerinden yarım tuğla kaydırılarak yapılmasıdır. Böylece duvar yüzeyinde haç görüntüleri ortaya çıkar. Bir tuğla kalınlığındaki veya daha kalın duvarların örülmesinde kullanılır.
F) Polonez Örgü
Tuğlaların bir düz bir kilit konulması ile elde edilir. Birinci sıra kilit konulan tuğla ile başlar. İkinci sırada kilit tuğlaların üzerine düz, düz tuğlaların üzerine kilit tuğla konur. Bir veya iki tuğla kalınlığındaki yüzeyi sıvanmayacak, görünüşü güzel olması istenen duvarların yapımında kullanılır.
G) Hollanda Örgü
Duvarın birinci sırası kilit dizi, ikinci sırası polonez örgünün ikinci sırası kullanılarak yapılan örgüdür. Yüzeyi sıvanmayacak, görünüşünün güzel olması istenen bir tuğla kalınlığındaki duvarların örülmesinde kullanılır.


DUVARCI
DR. AHMET GÖKDEMİR
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

Hiç yorum yok:

KARAYOLLARI TANIMLARI