29 Mart 2019 Cuma

BARBEKÜLER



Barbeküler
Balkonlarda veya açık alanlarda duvar içerisinde gömülmüş veya açıkta pişirme işinin yapıldığı standart norm ve ölçülerinde tuğla, taş veya hazır blok malzemeler ile yapılmış ocaklardır.
Özellikleri:
Barbekülerin en önemli özelliği sadece pişirme amacıyla kullanılmasıdır. Açık alanlarda sabit veya hareketli olarak kullanılması barbekünün kullanım kolaylığını artırmaktadır. Çok katlı konutların balkonlarında duvar içerisine gömülerek yapılan barbeküler kullanım kolaylığı açısından aynı rahatlığı sağlamaktadır (Resim 4.1). Barbekülerin kullanım özelliğinden dolayı malzemelerin koyulacağı tezgâh ve dolapların da düşünülmesi gerekir. Çok amaçlı düşünülen ve barbekünün kullanımını kolaylaştıran yardımcı bölmelerin yapımı barbekünün yapıldığı yerin büyüklüğüne göre değişir. Barbekülerin nasıl projelendirileceği, barbekü, şömine ve baca çizimi 11. sınıf modülünde anlatıldı. Bu modülden faydalanarak özelliklerine uygun olarak barbeküleri tuğla ile uygulayabiliriz.

Türleri:
Barbeküler, yapıldığı malzemenin cinsine ve yapım şekline göre çeşitlendirilir.
Yapıldığı malzemenin cinsine göre:
Tuğla barbekü,
Taş barbekü
Hazır blok malzemeden yapılan barbekü
Yapım şekline göre:
Açık barbekü
Kapalı barbekü

Görevleri ve Kullanıldığı Yerler:
Barbekülerin yerine getirdiği tek görev vardır, o da pişirme işinin yapılmasıdır. Bu görevi yerine getirirken kişilere kullanım kolaylığı sağlaması gerekir.
Açık alanlarda kullanılan barbeküler genellikle hareketli yani taşınabilir olma özelliğine sahiptir. Açık alanlarda kullanılan barbekülerin sabit olanları da vardır.
Bu tipteki barbekülerin, kötü hava koşullarına önlem almak için üst ve yanlarının kapatılması gerekebilir. Balkon veya teraslarda yapılan barbeküler sabit ve duvar içerisine gömülü olmalıdır. Bu tip barbekülerle birlikte çok amaçlı tezgâh ve dolap gibi bölümlerin de yapılması barbekü görüntüsüne güzellik katmakla birlikte kullanımında da kolaylık sağlamaktadır.
Barbekü Kalıpları:
Barbekü duvarlarının dayanıklı ve sağlam olması için projelerindeki biçimlerinde kalıcı olarak durmalarını sağlamak için geçici olarak ahşap veya metalden yapılan yüzey kaplamalarına barbekü kalıbı denir. Hazır olarak üretilen ve açık alanlarda kullanılan barbekülerin yapımında kalıp sistemi daha fazla tercih edilmektedir.
Türleri:
Barbekülerin sağlam ve uzun ömürlü olması gerekmektedir. Taşıyıcı kısımlarının düzgün ve güzel görünüşlü olması için kalıp sistemlerinden yararlanmak gerekir. Barbekülerin ayak bölümleri taş, tuğla veya hazır blok malzemelerden herhangi biriyle yapılabildiği gibi, kalıp içinde şekillendirilmiş beton elemanlarla da yapılabilir. Ayrıca ayak kısımları değişik malzemelerden yapılan barbekülerin tezgâh denilen kısımları kalıplanarak şekillendirilen beton elemanlardan yapılabilir.
Yapılışı:
Barbekülerin hazır olarak üretimi, bütün elemanlarının kalıp sisteminden yararlanıp betondan yapılması ile olur. Kalıplar, standartlara göre değişen boyutlara sahip barbekülerin üretimine yardımcı olmaktadır. Barbekü kalıp elemanları ahşap veya metal malzemelerden olabilir.
Kalıplar içerisinde üretilen barbekü elemanları parçalar hâlindedir. Kullanılacağı yerde parçalar hâlindeki barbekünün montajı yapılarak kısa zamanda ve güzel görünüşlü barbeküler elde edilir. Bu tip barbeküler daha çok açık alanlarda hareketli olarak kullanılacaksa tercih edilir.
Balkonlarda duvar içerisine gömülmüş sabit barbekülerin yapımında ayak, ocak ağzı ve içi ile baca kısmı tuğla, taş veya hazır blok malzemelerden; tezgâh ve kirişleri ise kalıp sistemini kullanarak üretilen beton malzemeden yapılır.
Hazır barbekü üretimi seri üretim olduğu için orada kullanılan kalıpların boyutları standarttır. Yerinde üretilen barbekülerin boyutları standart olmayacağından yani yapılacağı yere uyumlu bir barbekü üretileceğinden kullanılacak olan kalıp malzemelerinin de boyutları ile ilgili herhangi bir ölçü verilemez. Ancak kullanılacak olan kalıp tahtalarının 2–3 cm kalınlığında olması ve bu kalıp sisteminde kanatları ve üzerine gelen yükleri taşıyan başlık, dikme, çapraz ve destek çıtalarının zayıf malzemelerden olmaması mümkün olduğunca ek yapılmadan kullanılması gerekir.



DUVARCI
DR. AHMET GÖKDEMİR
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ


Hiç yorum yok:

KARAYOLLARI TANIMLARI