1- Arazi Çalışmalarının Yapılması
Bir kanalizasyon şebekesi tasarımında şebeke yapılacak bölgenin yol kotlarını belirlemek gereklidir. bu kısımda yoğun bir arazi çalışması yapılması gerekecektir. Burada esas olan imarda yol olarak görülen güzergahların seçilerek abonelerin atıksuyunun şebekeye bağlanmasının sağlanmasıdır. bu sebepten dolayı imar yollarının topoğrafik okuması yapılır, tahmini muayene baca yerlerine arazi numaraları verilerek ortamda kalıcı işaretlemeler yapılır ve işin esnasında kullanılmak üzere sabit boktalara RS kazıkları çakılır.
2- Zemin Etüt Raporunun Hazırlanması
Kanalizasyon kazılarında kullanılmak üzere iksa cinslerinin belirlenmesi ve kazı klaslarının hesaplanması amacıyla araştırma çukurları ve zemin sondajları yapılarak projeye ait zemin etüt raporu hazırlanır. ayrıca iksa haritaları oluşturulur.
3- Proje Raporunun Hazırlanması
proje raporunda öncelikle şebeke yapılcak bölgeye ait coğrafi bilgiler yer almalıdır. daha sonra bölgenin alt yapı durumu ile ilgili bilgiler bulundurulur. ardından bölgenin gelecek nüfusu hespanarak proje debisi hesaplanır. boru çapları ve boru cinsleriyle ilgili genel esaslar belirtilerek proje hakkında merak edilen tüm bilgilerin bulunması hedeflenir.
4- Kanalizasyon Şebeke Planlarının Hazırlanması
Kullanılacak paket bilgisayar programları vasıtasıyla bölgenin arazi kotlarına uyugun şebeke planı ve hidrolik profilleri hazırlanır.
5- Terfi Merkezi İnşaat Projeleri
Gerekmesi halinde kullanılacak olan terfi merkezi projelerii terfi merkezlerine ait basınçlı çalışan terfi hattı plan ve hidrolik profilleri ve yine gerekmesi halinde terfi hattı üzerinde kullanılacak olan vana odası, vantuz odası ve tahliye odası gibi sanat yapılarının inşaat projeleri hazırlanır.
6- Terfi Merkezi Mekanik Projeleri
Tasarlanan terfi merkezlerine ait pompa, ızgara, vinç, tesisat gibi mekanik planların hazırlanması.
7-Terfi Merkezi Elektrik Projeleri
Tasarlanan terfi merkezlerine ait iç tesisat planı, enerji nakil hattı planı, trafo, jeneratör ve pano planlarının hazırlanması
8- Keşif ve Metrajların hazırlanması
söz konusu projeye ait metrajlar hazırlanarak projenin inşaat bütçesi belirlenir.
bu esaslar dışında kanalizasyon projesi nasıl yapılır, şebeke, taşıyıcı ve toplayıcı hatları nasıl tasarlanır, cazibeli ve basınçlı hatları nasıl projelendirilir gibi soruların yanıtlarını aşağıda vereceğim linke tıklayarak Prof. Dr. Ahmet GÜNAY' ın yayınlarına ulaşarak erişebirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder