31 Ekim 2019 Perşembe

İLLER BANKASININ MİMARİ PROJELERİN HAZIRLANMASINA AİT TEKNİK ŞARTNAMESİ



MİMARİ PROJELERİN HAZIRLANMASINA AİT TEKNİK ŞARTNAME


İLLER BANKASI ANONİM ŞİRKETİ
PROJE GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI


MİMARİ PROJELERİN HAZIRLANMASINA AİT
TEKNİK ŞARTNAME
(A)




İ Ç İ N D E K İ L E R


                                                                                                                                                                         

                                                                                                                                                                     Sayfa No.
İçindekiler                                                                                                                1            
A-    Mimari Projelerin Hazırlanmasına ait teknik şartname                                              2         
Ekler : Norm katlama                                                                                                    
                                                                                  



MİMARİ PROJELERİN HAZIRLANMASINA AİT
TEKNİK ŞARTNAME
( A )



1.0.   ALTERNATİF PROJE TEKLİFLERİ :

1.0.1.
Farklı çözümlerin önerilmesini ve idarece değerlendirilebilmesini temin etmek amacıyla alternatif proje teklifleri hazırlanacaktır.
Bu teklif projeler İdarece uygun görülmek ve aşağıdaki ... boşlukta belirtilmek kaydıyla eskiz proje olarak da hazırlanabilecektir
..................................................................................................................................................................................................................................................................................................

1.0.2.
İdarece verilen teknik dokümana, mahallinde yapılan incelemelere ve İdarece önerilen ya da yüklenici tarafından önerilerek İdarece uygun görülmüş kesin ihtiyaç programına göre hazırlanacak olan [......] adet alternatif çözümün her biri Mimari  Proje ve Mimari açıklama raporundan  oluşacaktır.

1.0.3.  ÖNERİ MİMARİ PROJELER  :
Her bir öneri mimari  proje; 1/500 ölçekli vaziyet planı, 1/500 ölçekli benzer kat planlarından biri ile diğer tüm katların kat planlarını,  en az 2 adet kesit ve 4 adet görünüşü kapsar şekilde hazırlanacaktır.

1.0.3.1. Vaziyet Planları :
Öneri her mimari projeye ait vaziyet planları 1/500 ölçekli  ve aşağıda belirtilen prensiplere göre hazırlanacaktır.

1.0.3.2. Kat planları :
Kat planlarında; ihtiyaç programındaki tüm mahaller, mahal (bölüm) isimleri, enine ve boyuna bina dış ölçüleri, blok adları, modüller, inşai akslar, merdiven rampa, asansör ve monşarj yerleri,  giriş kotu ve diğer kat kotları belirtilecektir.

1.0.3.3. Kesitler :
Biri merdivenden diğeri yapıda konstrüktif özelliği olan yerden geçmek üzere her bloktan en az 2 adet kesit çizilecektir. Tabii zemin çizgisi gösterilecek, tabii zemin kotları ve giriş katı kotuna göre bütün farklı yükseklikteki döşemeler kotlandırılacak, çatı meyli gösterilerek kot verilecektir.

1.0.3.4. Görünüşler :
Yapının mimari özelliklerini ve yapı kitlesinin çevre yapılar ile ilişkisini gösterir şekilde 4 adet görünüş çizilecektir. Görünüşlerde; tabii zemin çizgileri, bina giriş ve kat döşeme kotları, dolu-boş alanlar, çatı meyli gösterilecektir.

1.0.4. ÖNERİ PROJELER MİMARİ AÇIKLAMA RAPORLARI :
Öneri her bir mimari projenin oluşturulmasında  kesin ihtiyaç programı ile  arsa verilerinin ele alınışı ve değerlendirilişi belirtilecektir. Seçilen modüller ve taşıyıcı aksların gerekçeleri açıklanacak, tercih edilen inşaat sistemi ve malzemeler,  ısı, ses ve su yalıtımları , güneş kontrolü, özellik gösteren tesis ve cihazlarla ilgili açıklamalar yapılacaktır. Tüm öneri projelerin birbiriyle mukayesesi  yapılacaktır.

2.0. ÖN (AVAN)  PROJE :

İdarece verilen teknik dokümana, mahallinde yapılan incelemelere ve İdarece önerilen ya da yüklenici tarafından önerilerek İdarece uygun görülmüş kesin ihtiyaç programına ya da alternatif proje teklifleri içinden İdarece seçilmiş olan projeye göre  hazırlanacaktır. Mimari Ön Proje,  Rapor , Maket  ve İdarece uygun görülen mahallerden verilecek 1/... ölçekli [ ... ] adet Sistem Detayını (plan-kesit-görünüş olarak) kapsar şekilde hazırlanacaktır.

2.0.1. ÖN (AVAN)  PROJE :
Mimari  ön proje; 1/500 ölçekli vaziyet planı, 1/200 ölçekli benzer kat planlarından biri ile diğer tüm katların kat planlarını, çatı planını,  en az 2 adet kesit ve 4 adet görünü kapsar şekilde hazırlanacaktır.
Mimari Ön Projeler İdarece uygun görülmek ve aşağıdaki ....... boşlukta belirtilmek kaydıyla eskiz proje olarak da hazırlanabilecektir.
..................................................................................................................................................................................................................................................................................................

2.0.1.1. Vaziyet Planı :
1/.500 ölçekli olarak ve aşağıda belirtilen prensiplere göre hazırlanacaktır. 

2.0.1.1.1. İmar planına göre arsa sınırları, inşaat yaklaşma mesafeleri, çevre yollar, çevre ya da projelendirilecek alan içi yapılar ile korunması istenen bina, yeşil alan vb. gösterilecektir. Mevcut sınırlara ve yollara göre farklılık gösteren imar planı tatbikatı söz konusu ise; girişlerin mevcut yollara göre geçici olarak kullanılma imkanı düşünülecek ve vaziyet planında belirtilecektir. Hakim rüzgar, manzara ve kuzey yönü işaretlerle gösterilecektir.

2.0.1.1.2. Teklif yapı ya da yapıların konumları, yaya ve trafik bağlantıları ile sirkülasyonu, otopark, rampa , merdiven, tretuvar  çevre ve istinat duvarları, arsa içi yeşil alan, vb. saha düzenlemesi gösterilecek, ölçülendirilecek ve kotlandırılacaktır. (Plankote röper kotuna göre halihazır ve düzenlenmiş kotlar bir arada verilecektir.)

2.0.1.1.3. Teklif yapılar (bloklar) harflendirilecektir. ( A Blok, B blok gibi ) Blokların içine kat adetleri, gabari, zemin oturma alanları belirtilecek, blokların yol ve komşu sınırlara, korunacak binalara uzaklıkları ile blok köşelerinin röper noktasına uzaklığı yazılacaktır.

2.0.1.1.4. Bina esas giriş döşeme kotu ve bu kotun altına da  plankote röper kotuna göre değeri yazılarak bina giriş kotu ile röper kotu bağlanacaktır.

2.0.1.1.5. Projelendirilen yapının [.....] adet yakın çevreyi de kapsayan silueti çizilecektir.

2.0.1.1.6. Paftanın uygun bir yerine imar planına göre TAKS (Taban alanı katsayısı) ve KAKS= E ( Kat alanı katsayısı = Emsal ) hesabı ile projelendirilen yapının toplam inşaat alanı yazılarak gerekli karşılaştırma yapılacaktır.

2.0.1.2. Kat Planları  :
1/ 200 ölçekli olarak ve aşağıda belirtilen prensiplere göre hazırlanacaktır. 

2.0.1.2.1. İhtiyaç programına göre benzer katların biri ile diğer katların tümü çizilecek, tekrar eden katlar için açıklama yapılacaktır. Planlar paftalar üzerine aynı bakış yönüne göre yerleştirilecektir. Varsa bloklar harflendirilecek ve kapsadıkları ünitelerin isimleri belirtilecektir. Her kat planı üzerinde kesit çizgisi çizilerek, kesit numarası ile bakış yönü gösterilecektir.

2.0.1.2.2. Modüller, inşai akslar, dilatasyonlar gösterilecek, kolon, beton perde, duvar vb. elemanlar farklı çizim tekniği ile belirtilecektir.

2.0.1.2.3.  Her mahallin içine mahal numarası, ismi ve net alanı yazılacak, tüm mahaller fonksiyonuna göre tefriş edilecektir. Kapıların açılış yönü gösterilecektir.

2.0.1.2.4. Vaziyet planında belirlenen bina esas giriş bitmiş döşeme üst kotuna göre kat planlarındaki tüm kot farklılıklarına ait değerler yazılacak, zemin kat planlarında çevre tanzimi gerektiği kadarı ile işlenecektir.

2.0.1.2.5. Merdiven ve rampaların meyilleri, başlangıç ve bitiş noktaları, sahanlıkları, çıkış okları gösterilecek, kotları verilecektir. Asansör ve moşarjlar istenilen kapasiteye göre m2 alanı yazılarak gösterilecektir. Bacalar ait oldukları ve devam ettikleri katlarda eksiksiz olarak gösterilecektir.

2.0.1.2.6.  Dış ölçüler dıştan bina cephesine doğru verilecektir. Taşıyıcı aksları, cephe hareketlerini ve bina dış toplam ölçülerini kapsayan 3 farklı ölçü çizgisi üzerinde dış ölçüler ile enine ve boyuna birer ölçü çizgisi üzerinde bina iç ölçüleri verilecektir.

2.0.1.2.7. Plan paftalarının uygun bir yerinde yapıdaki ana malzemeleri gösterir mahal listesi yapılacak ve o katın inşaat alanı yazılacaktır.

2.0.1.3. Çatı Planı :
Meyiller, su toplam yerleri, dereler, tesisat ve asansör çıkıntıları, bacalar ve çatıya çıkış delikleri ile gerekli kot ve açıklamaları kapsar 1/200 ölçekli çatı planı çizilecektir.

2.0.1.4. Kesitler :
1 / 200 ölçekli ve her bloktan en az 2 adet olmak üzere  aşağıda belirtilen prensiplere göre çizilecektir.

2.0.1.4.1. Kesitler biri merdivenden, diğeri yapıda özelliği olan yerlerden birinden olmak üzere en az 2 adet çizilecek, kesit düzlemi arkasındaki görünen kısımları da kapsayacaktır. Kesitin geçtiği yerdeki mahallerin numara ve isimleri belirtilecek, tabii zemin ile teklif zemin ve yer altı su seviyesi  farklı çizgilerle ifade edilecek, gerekli kotlandırma yapılacaktır.

2.0.1.4.2. Yapının inşai elemanları farklı çizim tekniği ile gösterilecek, düşük döşemeler ve asma tavanlar belirtilecektir.

2.0.1.4.3. Esas giriş döşeme kotuna göre bütün döşemeler kotlandırılacak, bir ölçü çizgisi üzerinde kaba kat yükseklik ölçüleri verilecektir.

2.0.1.4.4. Pencere boşlukları, giriş saçakları, çatı meyli gösterilecek, tüm malzeme açılımları yazılacaktır.

2.0.1.4.5. Tüm yalıtım ( su, ısı,buhar, ses)  sistemi belirtilecektir.

2.0.1.5. Görünüşler :
1/ 200 ölçekli ve 4 adet görünüş aşağıda belirtilen prensiplere göre çizilecektir. 

2.0.1.5.1. Tabii zemin ve teklif zemin farklı tekniklerde çizilerek kotlandırılacaktır.

2.0.1.5.2. Kesit ve planlar ile uyum sağlanacak, plan ve kesitlerden intikal eden yapı elemanları, tesisat ve asansör çıkıntıları, bacalar ile bina cephesindeki kapı, pencere vb. boşluklar gösterilecek, kullanılan cephe kaplama malzemesi ve çatı örtü malzemesi belirtilecektir. Yağmur olukları, iniş boruları gösterilecektir. Kaba döşeme kotları verilecektir.



2.0.2. ÖN PROJE AÇIKLAMA RAPORU :
Mimari projenin oluşturulmasında  kesin ihtiyaç programı ile  arsa verilerinin ele alınışı ve değerlendirilişi belirtilecektir. Seçilen modüller ve taşıyıcı aksların gerekçeleri açıklanacak, tercih edilen inşaat sistemi ve malzemeler,  ısı, ses ve su yalıtımları , güneş kontrolü, özellik gösteren tesis ve cihazlarla ilgili açıklamalar yapılacaktır.

2.0.3. SİSTEM DETAYLARI  :
İdarece uygun görülen mekanlardan [..... ] adet 1/... ölçekli Sistem Detayı verilecektir. Bu sistem detayları aşağıda 5.0.1. maddesinde belirtilen prensiplere göre Plan-kesit ve görünüş olarak hazırlanacaktır.

2.0.4.  MAKET :
1/500 ölçekli olarak ve aşağıda belirtilen prensiplere göre hazırlanacaktır. 

2.0.4.1. Maket 1/500 vaziyet planına uygun olarak bina yakın çevresini de kapsar şekilde hazırlanacaktır. Makette tabii arazi ile düzenlenmiş arazi yükseltileri, mevcut ve önerilen  trafik ve yaya yolları, tretuvarlar, yeşil alanlar, vb. ile ve blok / bloklar gösterilecektir.

2.0.4.2. Vaziyet planına uygun olarak kuzey işareti, manzara ve hakim  rüzgar yönü belirtilecektir.

2.0.4.3. Blok / blokların maketleri plan, kesit ve cepheler ile uyumlu olarak  fazla ayrıntıya girmeden kitle olarak hazırlanarak yerleştirilecek, cephelerdeki dolu-boş alanlar gösterilecek, çatı sistemi belirtilecektir.

2.0.4.4. Maket şeffaf bir koruyucu içinde teslim edilecektir.

3.0. KESİN PROJE :

İdarece uygun görülmüş 1/...... ölçekli ......................................................... eskiz projesine ya da 1/.......... ölçekli .................................................... projesine göre hazırlanacaktır. Yapı elemanlarının kesin olarak olarak ölçülendirileceği ve inşaat sistemi ile malzemelerin kesin olarak belirleneceği kesin proje  Mimari Kesin Proje ve İdarece uygun görülen mahallerden verilecek 1/... ölçekli [ ... ] adet Sistem Detayını (plan-kesit-görünüş olarak) kapsar şekilde hazırlanacaktır.

3.0.1. KESİN  PROJE :
Mimari kesin proje; 1/200 ölçekli vaziyet planı, 1/100 ölçekli benzer kat planlarından biri ile diğer tüm katların kat planlarını, çatı planını,  en az 2 adet kesit ve 4 adet görünüş ile mahal listesini  kapsar şekilde hazırlanacaktır.

3.0.1.1. Vaziyet Planı :
1/200 ölçekli olarak ve aşağıda belirtilen prensiplere göre hazırlanacaktır. 

3.0.1.1.1. İmar planına göre arsa sınırları, inşaat yaklaşma mesafeleri, çevre yollar, çevre ya da projelendirilecek alan içi yapılar ile korunması istenen bina, yeşil alan vb. gösterilecektir. Mevcut sınırlara ve yollara göre farklılık gösteren imar planı tatbikatı söz konusu ise; girişlerin mevcut yollara göre geçici olarak kullanılma imkanı düşünülecek ve vaziyet planında belirtilecektir. Hakim rüzgar, manzara ve kuzey yönü işaretlerle gösterilecektir.

3.0.1.1.2. Teklif yapı ya da yapıların konumları, yaya ve trafik bağlantıları ile sirkülasyonu, otopark, rampa , merdiven, tretuvar  çevre ve istinat duvarları, arsa içi yeşil alan, vb. saha düzenlemesi gösterilecek, ölçülendirilecek ve kotlandırılacaktır. (Plankote röper kotuna göre halihazır ve düzenlenmiş kotları bir arada verilecektir.)

3.0.1.1.3. Teklif yapılar (bloklar) harflendirilecektir. ( A Blok, B blok gibi ) Blokların içine kat adetleri, gabari,çatı örtü malzemeleri, zemin oturma alanları yazılacak, blokların yol ve komşu sınırlara, korunacak binalara uzaklıkları ile blok köşelerinin röper noktasına uzaklığı, gerekiyorsa açı belirtilerek yazılacaktır.

3.0.1.1.4. Bina esas girişi döşeme kotu ve bu kotun altına da  plankote röper kotuna göre değeri yazılarak bina giriş kotu ile röper kotu bağlanacaktır.

3.0.1.1.5. Projelendirilen yapının [.....] adet yakın çevreyi de kapsayan silueti çizilecektir.
3.0.1.1.6. Paftanın uygun bir yerine imar planına göre TAKS (Taban Alanı Katsayısı) ve KAKS = E  (Kat alanı katsayısı = Emsal ) hesabı ile projelendirilen yapının toplam inşaat alanı yazılarak gerekli karşılaştırma yapılacaktır.

3.0.1.1.7. Detay safhasında verilecek saha tanzim detaylarının listesi detay yeri, adı ve  numaraları belirtilmek suretiyle gösterilecektir.

3.0.1.2. Kat Planları  :
1/ 100 ölçekli olarak ve aşağıda belirtilen prensiplere göre hazırlanacaktır. 

3.0.1.2.1. Benzer katların biri ile diğer katların tümü çizilecek, tekrar eden katlar için açıklama yapılacaktır. Planlar paftalar üzerine aynı bakış yönüne göre yerleştirilecektir. Varsa bloklar harflendirilecek ve kapsadıkları ünitelerin isimleri belirtilecektir. Her kat planı üzerinde kesit çizgisi çizilerek, kesit numarası ile bakış yönü gösterilecektir. Ayrıca her kat planının uygun bir yerine o katın inşaat alanı yazılacaktır.

3.0.1.2.2. Modüller, taşıyıcı sistem aksları, dilatasyonlar statik projedeki harf ve rakamlarla gösterilecek, kolon, beton perde, duvar vb. elemanlar farklı çizim tekniği ile çizilecektir.

3.0.1.2.3.  Her mahallin içine mahal numarası, mahal ismi yazılacak ve fonksiyonuna uygun olarak tefrişi yapılacaktır. Islak hacimlerde yer alan tezgah, lavabo, evye, duş teknesi, pisuvar, klozet, hela taşı vb.  elemanlar tesisat projelerine uygun olarak gösterilecek, varsa döşemelerdeki meyiller ve süzgeç yerleri gösterilecektir.

3.0.1.2.4. Vaziyet planında belirlenen bina esas giriş bitmiş döşeme üst kotuna göre kat planlarındaki tüm kot farklılıklarına ait değerler yazılacak, zemin kat planlarında çevre tanzimi gerektiği kadarı ile işlenecek ve bitmiş kotları yazılacak, kuranglezlerin görünüşü konstrüksiyonuna   uygun olarak gösterilecektir.

3.0.1.2.5. Merdiven ve rampalar konstrüksiyonlarına uygun olarak çizilecektir. Merdiven numarası, basamak adedi, genişlik ve rıht yüksekliği belirtilecektir. Başlangıç ve bitiş noktaları ile sahanlıklarına ait kotlar belirtilecek, çıkış okları  gösterilecek, korkuluk çizilecektir. Rampaların başlangıç ve bitiş noktaları ile bu noktalara ait kotlar, çıkış okları, meyilleri belirtilecektir.

3.0.1.2.6.  Dış ölçüler dıştan bina cephesine doğru verilecektir. Bina dış toplam ölçülerini, cephe hareketlerini, taşıyıcı aksları, dolu-boş cephe ölçülerini kapsayan 4 farklı ölçü çizgisi üzerinde dış ölçüler yazılacaktır. Değişik her hacimde enine ve boyuna birer ölçü çizgisi üzerinde net en –boy ölçüleri belirtilmek suretiyle de  bina iç ölçüleri verilecektir.

3.0.1.2.7. Asma tavan yapılması gerekli mahaller belirtilecektir.

3.0.1.2.8. Tüm doğramalar şematik olarak çizilecek, kapı ve pencerelerin akslarını gösteren çizgiler üzerine kaba boşluk ölçüleri yazılacak,   kapı kanatlarının açılış yönü gösterilecektir.

3.0.1.2.9. Tesisat kanal ve boşlukları tesisat projelerindeki ölçülere uygun olarak gösterilecektir. Asansör ve monşarjlar istenilen kapasiteye uygun olarak çizilecek, bacalar ait oldukları ve devam ettikleri katlarda eksiksiz olarak gösterilecektir.

3.0.1.3. Çatı Planı :
Meyiller, su toplama yerleri, dereler, mahyalar,  tesisat ve asansör çıkıntıları, bacalar ve çatıya çıkış delikleri ile bunlara ait  gerekli malzeme açılımları, ölçü ve kotları kapsar 1/100 ölçekli çatı planı ile aynı paftada çatı sistemini belirtecek yeterli sayıda kesit çizilecektir.

3.0.1.4. Kesitler :
1 / 100 ölçekli ve her bloktan en az 2 adet olmak üzere aşağıda belirtilen prensiplere göre çizilecektir.

3.0.1.4.1. Kesitler biri merdivenden, diğeri yapıda özelliği olan yerlerden birinden olmak üzere en az 2 adet çizilecek, kesit düzlemi arkasındaki görünen kısımları da kapsayacaktır. Kesitin geçtiği yerdeki mahallerin numara ve isimleri belirtilecek, malzeme açılımları yapılacak, tabii zemin ile teklif zemin ve yer altı su seviyesi  farklı çizgilerle ifade edilecek, gerekli kotlandırma yapılacaktır.

3.0.1.4.2. Yapının inşai elemanları farklı çizim tekniği ile gösterilecek, düşük döşemeler ve asma tavanlar belirtilecektir.

3.0.1.4.3. Esas giriş döşeme kotuna göre bütün döşemeler, kiriş bitişleri, parapetler kotlandırılacak, bir ölçü çizgisi üzerinde kaba kat yükseklik ölçüleri verilecektir.

3.0.1.4.4. Taşıyıcı olmayan bölücü elamanların, kapıların,pencerelerin, düşük döşemelerin, asma tavanların yükseklikleri gösterilecektir.

3.0.1.4.5. Giriş saçakları , balkonlar, kuranglezler, drenaj sistemi  vb. konstrüksiyonuna uygun olarak çizilecek,  su toplama şekli, örtü , yalıtım ve malzeme açılımları gösterilecek, kot, ölçü ve eğimleri yazılacaktır.

3.0.1.4.6. Tüm yalıtım ( su, ısı, ses)  sistemi malzeme açılımı ve ölçü verilmek suretiyle belirtilecektir.

3.0.1.4.7. Çatı konstrüksiyon kesitlerinde malzeme açılımı belirtilecek , dereler, mahyalar, asansör ve tesisat çıkıntıları ile bacalara ölçü ve kot verilecektir.

3.0.1.5. Görünüşler :
1/ 100 ölçekli ve 4 adet görünüş aşağıda belirtilen prensiplere göre çizilecektir. 

3.0.1.5.1. Tabii zemin ve teklif zemin farklı tekniklerde çizilerek kotlandırılacaktır.

3.0.1.5.2. Statik sistem aksları gösterilecek, kesit ve planlar ile uyum sağlanacak, plan ve kesitlerden intikal eden yapı elemanları, tesisat ve asansör çıkıntıları, çatı, bacalar ile bina cephesindeki kapı, pencere vb. boşluklar gösterilecek, kullanılan cephe kaplama malzemesi ve çatı örtü malzemesi belirtilecektir. Yağmur olukları, iniş boruları gösterilecektir. Kaba döşeme kotları verilecektir.

3.0.1.5.3. Kapı ve pencere bölmeleri ile açılış yönleri çizilecektir.

3.0.1.6. Mahal Listesi :
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca yayımlanmış  “Mimari Proje Düzenleme Esasları”nda yer alan tip mahal listesi örneğine uygun şekilde yapıda yer alan bütün malzemeyi gösterir mahal listesi verilecektir.

3.0.2. SİSTEM DETAYLARI  :
İdarece uygun görülen mekanlardan [..... ] adet 1/... ölçekli Sistem Detayı verilecektir. Bu sistem detayları aşağıda 5.0.1. maddesinde belirtilen prensiplere göre Plan-kesit ve görünüş olarak hazırlanacaktır.

4.0. TATBİKAT ( UYGULAMA ) PROJESİ :
İdarece uygun görülmüş  1/.......... ölçekli .................................................... projesine göre hazırlanacaktır.
Uygulama Projeleri ; tüm taşıyıcı elemanlar ile diğer yapı elemanlarını, tesisat elamanlarının inşaatı etkileyen bölümlerini,  imalat detaylarına uygun ölçü ve karakterde tüm mimari elemanları, detaylarla ilgili referansları ihtiva edecek şekilde hazırlanacak, bütün ölçü ve malzemeler belirtilecektir. Mimari Uygulama Projesi, Maket, ve İdarece uygun görülen mahallerden verilecek 1/... ölçekli [ ... ] adet Sistem Detayını (plan-kesit-görünüş olarak) kapsar şekilde hazırlanacaktır.

4.0.1. TATBİKAT (UYGULAMA) PROJESİ   :
Mimari Uygulama projesi; 1/200 ölçekli vaziyet planı, 1/50 ölçekli tüm  kat planlarını, 1/50 ölçekli çatı planını,  1/50 ölçekli en az 2 adet kesit ve 1/50 ölçekli 4 adet görünüş ile mahal listesini kapsar şekilde hazırlanacaktır.
Bina en ve boyunun 50.00 mt. yi geçmesi halinde idarenin onayı alınmak kaydıyla uygulama projeleri 1/50 uygulama projesi tekniğinde, ancak; 1/100 ölçekli olarak hazırlanabilecektir.

4.0.1.1. Vaziyet Planı :
1/200 ölçekli olarak ve aşağıda belirtilen prensiplere göre hazırlanacaktır. 

4.0.1.1.1. İmar planına göre arsa sınırları, inşaat yaklaşma mesafeleri, çevre yollar, çevre ya da projelendirilecek alan içi yapılar ile korunması istenen bina, yeşil alan vb. gösterilecektir. Mevcut sınırlara ve yollara göre farklılık gösteren imar planı tatbikatı söz konusu ise; girişlerin mevcut yollara göre geçici olarak kullanılma imkanı düşünülecek ve vaziyet planında belirtilecektir. Hakim rüzgar, manzara ve kuzey yönü işaretlerle gösterilecektir.

4.0.1.1.2. Teklif yapı ya da yapıların konumları, yaya ve trafik bağlantıları ile sirkülasyonu, otopark, rampa , merdiven, tretuvar  çevre ve istinat duvarları, arsa içi yeşil alan, vb. saha düzenlemesi gösterilecek, ölçülendirilecek ve kotlandırılacaktır. (Plankote röper kotuna göre halihazır ve düzenlenmiş kotları bir arada verilecektir.)

4.0.1.1.3. Teklif yapılar (bloklar) harflendirilecektir. ( A Blok, B blok gibi ) Blokların içine kat adetleri, gabari,çatı örtü malzemeleri, zemin oturma alanları yazılacak, blokların yol ve komşu sınırlara, korunacak binalara uzaklıkları ile blok köşelerinin röper noktasına uzaklığı, gerekiyorsa açı belirtilerek yazılacaktır.

4.0.1.1.4. Bina esas girişi döşeme kotu ve bu kotun altına da  plankote röper kotuna göre değeri yazılarak bina giriş kotu ile röper kotu bağlanacaktır.

4.0.1.1.5. Projelendirilen yapının [.....] adet yakın çevreyi de kapsayan silueti çizilecektir.

4.0.1.1.6. Paftanın uygun bir yerine imar planına göre TAKS (Taban alanı katsayısı) ve KAKS = E (Kat alanı katsayısı = Emsal ) hesabı ile projelendirilen yapının toplam inşaat alanı yazılarak gerekli karşılaştırma yapılacaktır.

4.0.1.1.7. Detay safhasında verilecek saha tanzim detaylarının listesi, detay yeri, adı ve  numaraları belirtilmek suretiyle gösterilecektir.

4.0.1.2. Kat Planları  :
1/ 50  ölçekli olarak ve aşağıda belirtilen prensiplere göre hazırlanacaktır. 

4.0.1.2.1. Bütün kat planları çizilecektir. Planlar paftalar üzerine aynı bakış yönüne göre yerleştirilecektir. Varsa bloklar harflendirilecek ve kapsadıkları ünitelerin isimleri belirtilecektir. Her kat planı üzerinde kesit çizgisi çizilerek, kesit numarası ile bakış yönü gösterilecektir. Ayrıca her kat planının uygun bir yerine o katın inşaat alanı yazılacaktır.

4.0.1.2.2. Taşıyıcı sistem aksları, dilatasyonlar statik projedeki harf ve rakamlarla gösterilecek, kolon, beton perde, duvar  vb. elemanlar ile pano, bölme duvar, vb. elemanlar farklı çizim tekniği ile çizilecektir.

4.0.1.2.3.  Her mahallin içine mahal numarası, mahal ismi yazılacak ve fonksiyonuna uygun olarak tefrişi yapılacaktır. Islak hacimlerde yer alan tezgah, lavabo, eviye, duş teknesi, pisuvar, klozet, hela taşı vb.  elemanlar tesisat projelerine uygun olarak gösterilecek, varsa döşemelerdeki meyiller ve süzgeç yerleri belirtilecektir.

4.0.1.2.4. Vaziyet planında belirlenen bina esas giriş bitmiş döşeme üst kotuna göre tüm kat planlarındaki kot farklılıklarına ait değerler kaba ve bitmiş döşeme kotları verilmek suretiyle yazılacak , zemin kat planlarında çevre tanzimi gerektiği kadarı ile işlenecek, kaba ve bitmiş kotları yazılacak, kuranglezlerin görünüşü konstrüksiyonuna   uygun olarak gösterilecektir.

4.0.1.2.5. Merdiven ve rampalar konstrüksiyonlarına uygun olarak çizilecektir. Merdiven numarası, basamak adedi, genişlik ve rıht yüksekliği belirtilecektir. Merdiven basamakları numaralandırılarak başlangıç ve bitiş noktaları ile sahanlıklarına ait kaba ve bitmiş kotlar belirtilecek, çıkış okları  gösterilecek, korkuluk çizilecektir. Rampaların başlangıç ve bitiş noktaları ile bu noktalara ait kaba ve bitmiş kotlar, çıkış okları, meyilleri belirtilecek, korkuluk çizilecektir.

4.0.1.2.6.  Dış ölçüler dıştan bina cephesine doğru verilecektir. Bina dış toplam ölçülerini, cephe hareketlerini, taşıyıcı aksları, dolu-boş cephe ölçülerini kapsayan 4 farklı ölçü çizgisi üzerinde dış ölçüler yazılacaktır.
Değişik her hacimde enine ve boyuna ikişer ölçü çizgisi üzerinde kapı, pencere, kolon vb. elemanların genişlikleri ile duvar üzerindeki yerlerinin komşu duvarlara uzaklıkları  belirtilmek suretiyle de  bina iç ölçüleri verilecektir.

4.0.1.2.7. Asma tavan yapılması gerekli mahaller malzemesi ile birlikte belirtilecek, tavandaki sarkan kirişler, nervür ve kasetler betonarme projesindeki ölçülere göre işlenecek, kolon ölçüleri yazılacaktır.

4.0.1.2.8. Tüm doğramalar detayına uygun ve şematik olarak çizilecek, kapı ve pencerelerin akslarını gösteren çizgiler üzerine poz numaraları ile kaba boşluk ölçüleri yazılacak,   kapı kanatlarının açılış yönü gösterilecektir.

4.0.1.2.9. Tesisat kanal ve boşlukları tesisat projelerindeki ölçülere uygun olarak gösterilecektir. Asansör ve monşarjlar istenilen kapasiteye ve tesisat projelerine uygun olarak çizilecek, bacalar ait oldukları ve devam ettikleri katlarda hesap sonucu bulunan ölçülerine ve konstrüksüyonuna uygun eksiksiz olarak gösterilecektir.

4.0.1.2.10. Yağmur iniş borularının yeri yapılan hesap neticesine göre bulunan adet ve ölçülerde gösterilecek, ölçüleri ve malzemesi belirtilecektir.

4.0.1.3. Çatı Planı :
Pafta üzerinde gösterilecek konstrüksiyon hesabına göre kesitleri belirlenecek tüm çatı taşıyıcı elemanları çatı planında gösterilecek,  taşıyıcı elemanların aks ölçüleri verilecek, çatı arası havalandırma ve yağmur oluk ve iniş boruları hesabı pafta üzerinde yapılarak havalandırma giriş ve çıkış delikleri ile yağmur olukları ve iniş boruları çatı planında gösterilecek ve ölçülendirilecektir. Meyiller, dereler, mahyalar,  tesisat ve asansör çıkıntıları, parapet duvarları, kalkan duvarlar, bacalar ve çatıya çıkış delikleri ile bunlara ait  gerekli malzeme açılımları, ölçü ve kotları kapsar 1/50 ölçekli çatı planı ile aynı paftada çatı sistemini belirtecek yeterli sayıda kesit çizilecektir. Detay safhasında verilecek çatı nokta detaylarının yeri, adı  ve  listesi çatı plan ve kesitleri üzerinde işaretlenecektir.

4.0.1.4. Kesitler :
1 / 50 ölçekli ve her bloktan en az 2 adet olmak üzere aşağıda belirtilen prensiplere göre çizilecektir.

4.0.1.4.1. Kesitler biri merdivenden, diğeri yapıda özelliği olan yerlerden birinden olmak üzere en az 2 adet çizilecek, kesit düzlemi arkasındaki görünen kısımları da kapsayacaktır. Kesitin geçtiği yerdeki mahallerin numara ve isimleri belirtilecek, malzeme açılımları yapılacak, tabii zemin ile teklif zemin ve yer altı su seviyesi  farklı çizgilerle ifade edilecek, gerekli kotlandırma yapılacaktır.

4.0.1.4.2. Yapının inşai  ve dekoratif   elemanları detaylarına uygun olarak gösterilecek, düşük döşemeler ve asma tavanlar belirtilecektir. Tesisatı gizlemek için yapılan asma tavanlar tesisat elemanlarının projesindeki ölçüleri dikkate alınarak ölçülendirilecektir. Asma tavan malzemesi yazılacaktır.

4.0.1.4.3. Esas giriş kaba ve bitmiş döşeme üst kotuna göre bütün döşemelerin kaba ve bitmiş kotları verilecek, kiriş bitişleri, parapetler kotlandırılacak, bir ölçü çizgisi üzerinde döşeme üzerinden döşeme üzerine  kaba kat yükseklik ölçüleri,  ikinci bir çizgi üzerinde de döşeme kaplama kalınlığı, parapet duvarı, pencere, kapı ve bölme duvar yükseklikleri ile lento-tavan mesafesi, taşıyıcı sistem kalınlıkları, düşük döşeme yükseklikleri vb. kapsar ince inşaat ölçüleri verilecektir.

4.0.1.4.4. Taşıyıcı olmayan bölücü elamanların, kapıların,pencerelerin, düşük döşemelerin, yükseklikleri gösterilecektir.

4.0.1.4.5. Parapet ve denizlikler detayına uygun olarak gösterilecek, malzemeleri belirtilecektir.

4.0.1.4.6. Giriş saçakları , balkonlar, kuranglezler, drenaj sistemi  vb. detayına uygun olarak çizilecek,  su toplama şekli, örtü , yalıtım ve malzeme açılımları gösterilecek, kaba ve bitmiş kot, ölçü ve eğimleri yazılacaktır.

4.0.1.4.7. Tüm yalıtım ( su, ısı,buhar, ses)  sistemi malzeme açılımı ve ölçü verilmek suretiyle belirtilecektir.

4.0.1.4.8. Çatı konstrüksiyon kesitlerinde; yapılacak hesap neticesine göre tüm konstrüktif elemanlar ölçüleri verilmek suretiyle gösterilecek, çatı meyli ve  su ve ısı yalıtımlarını da kapsar malzeme açılımı belirtilecek , dereler, mahyalar, asansör ve tesisat çıkıntıları ile bacalara ölçü ve kotları verilecektir.

4.0.1.5. Görünüşler :
1/ 50  ölçekli ve 4 adet görünüş aşağıda belirtilen prensiplere göre çizilecektir. 

4.0.1.5.1. Tabii zemin ve teklif zemin farklı tekniklerde çizilerek kotlandırılacaktır.

4.0.1.5.2. Statik sistem aksları gösterilecek, kesit ve planlar ile uyum sağlanacak, plan ve kesitlerden intikal eden yapı elemanları, tesisat ve asansör çıkıntıları, çatı, bacalar ile bina cephesindeki kapı, pencere vb. boşluklar gösterilecek, kullanılan cephe kaplama malzemesi ve çatı örtü malzemesi belirtilecektir. Yağmur olukları, iniş boruları gösterilecektir. Kaba döşeme kotları verilecektir.

4.0.1.5.3. Saçaklar, balkonlar, döşeme, denizlik altı, lento altı, kalkan duvar, oluk, mahya, baca ve çıkıntılar kotlandırılacaktır.

4.0.1.5.4. Kapı ve pencere görünüşleri detayına uygun olarak  açılış yönleri verilmek suretiyle çizilecektir.

4.0.1.6. Mahal Listesi :
Kesin proje safhasında uygun görülen mahal listesinde bir değişiklik olmaması halinde; aynı liste bu safha için de geçerli olacaktır.  Değişiklik olması halinde ise yeniden hazırlanacaktır.

4.0.2. MAKET :
1/200 ölçekli olarak ve aşağıda belirtilen prensiplere göre hazırlanacaktır. 

4.0.2.1. Maket 1/200 vaziyet planına uygun olarak bina yakın çevresini de kapsar şekilde hazırlanacaktır. Makette tabii arazi ile düzenlenmiş arazi yükseltileri, mevcut ve önerilen  trafik ve yaya yolları, tretuvarlar, yeşil alanlar, vb. ile ve blok / bloklar gösterilecektir.

4.0.2.2. Vaziyet planına uygun olarak kuzey işareti, manzara ve hakim  rüzgar yönü belirtilecektir.

4.0.2.3. Blok / blokların maketleri plan, kesit ve cepheler ile uyumlu olarak hazırlanarak yerleştirilecek, çatı sistemi belirtilecektir.

4.0.2.4. Maket şeffaf bir koruyucu içinde teslim edilecektir.

4.0.3. SİSTEM DETAYLARI  :
İdarece uygun görülen mekanlardan [..... ] adet 1/... ölçekli Sistem Detayı verilecektir. Bu sistem detayları aşağıda 5.0.1.maddesinde belirtilen prensiplere göre Plan-kesit ve görünüş olarak hazırlanacaktır.

5.0. DETAY PROJELERİ :

İdarece onaylanan tüm uygulama projelerine (mimari, betonarme, tesisat, elektrik vb) göre yapıyı oluşturan tüm mahal ve elemanların sistem ve nokta detayları hazırlanacaktır.
Detay projeleri ............................ projeleri ile birlikte verilecektir.

5.0.1. SİSTEM DETAYLARI :
İdarece tercih edilecek mahallerden idarece istenilen adette 1/20 , 1/10 ölçeklerde ve aşağıdaki prensiplere göre hazırlanacaktır.

5.0.1.1. Genel Sitem Detayları : İdarece istenilen noktalardan en az [ ... ] adet ve yapının tüm inşaat sistemini gösterecek şekilde hazırlanacak,  çatıdan temele kadar  tüm katları ve nokta detaylarına uygun tüm yapı elemanlarını kapsayan 1/20 - 1/10 ölçekli plan-kesit ve görünüş aynı paftada çizilecektir. Statik ve tesisat projelerinin mimariyi ilgilendiren tüm elemanları gösterilecek, kaba - bitmiş ölçüler ile kotlar, malzeme açılımları   verilecektir.

5.0.1.2. Islak hacimler ile özellikli mahallerin Sistem Detayları : Yapıda yer alan banyo, wc., özürlü wc., mutfak vb. ıslak hacimler ile bilgi işlem vb. sıhhi tesisat, elektrik , havalandırma vb. tesisatın ağırlıklı olduğu tüm mahallerin  1/20 - 1/10  ölçekli sistem detayları (plan-kesit-görünüş) verilecektir.
Tesisat elemanları tesisat projelerine uygun olarak gösterilecek, kaba - bitmiş ölçüler ile kotlar, malzeme açılımları  verilecektir.

5.0.2. MERDİVEN SİSTEM ve NOKTA  DETAYLARI :
Onaylı mimari ve betonarme uygulama projelerine göre yapıda yer alan tüm merdivenlerin 1/20 – 1/10  ölçekli plan-kesit ve görünüşten oluşan sistem detayları ile merdivenle ilgili imalat için gerekli olan ve sistem detayları üzerinde yeri, adı ve numarası belirtilmiş 1/5 ve 1/1 ölçekli nokta detayları çizilecektir.

Sistem detayları üzerinde statik projelerinin mimariyi ilgilendiren tüm elemanları gösterilecek, kaba - bitmiş ölçüler ile kotlar, malzeme açılımları  verilecektir.

Basamakların kesit ve görünüşü , korkuluk, küpeşte, süpürgelik, limonluk, döşeme-basamak birleşimi nokta detayları verilecektir. Döner merdivenlerde değişik basamakların duvar ve kova tarafındaki ölçüleri ayrı ayrı verilecektir.

5.0.3. DOĞRAMA SİSTEM ve NOKTA  DETAYLARI :
Pencere, kapı, camekan, vitrin, ahşap –madeni bölme vb. yapı elemanlarının 1/20-1/10 ölçekli plan-kesit-görünüşten oluşan sistem detayları ile imalat için gerekli olan ve sistem detayları üzerinde yeri, adı ve numarası belirtilmiş  1/1 ölçekli nokta detayları çizilecektir.

Değişik her noktanın detayı en küçük ayrıntısına kadar ayrı ayrı çizilecek, kilit, kapı kolu, mandal, ispanyolet, menteşe vb. madeni aksam gerçek ölçüleri ile gösterilecektir.

5.0.4. ÇATI NOKTA DETAYLARI :
Onaylı çatı planı üzerinde yerleri ve numarası gösterilen noktaların 1/5 ve 1/1 ölçekli nokta detayları çizilecektir. Taşıyıcı düğüm noktaları, mahya, baca dibi, tesisat çıkıntıları, çatı birleşimleri, çıkış kapakları, çatı ışıklıkları, oluklar, dereler, su inişleri, ısı, su, buhar yalıtımları, çatı havalandırması, çatı ile ilgili dilatasyonlar, saçak, kalkan duvar, parapetler, çatı örtü malzemesinin bağlantı noktaları, çörten, süzgeç,  vb. noktaların detayları çizilecektir.

5.0.5. ASMA TAVAN SİSTEM ve NOKTA DETAYLARI :
Onaylı tatbikat projesine göre asma tavan yapılacak mahallerin 1/20 ve 1/10 ölçeklerde sistem detayları (plan-kesit-görünüş) ile sistem detayları üzerinde işaretlenen noktaların 1/5 ve 1/1 ölçekli nokta detayları çizilecektir.
Detaylarda;  asma tavan taşıyıcı sistemi, tesisat projesine göre asma tavan içinde ve dışında yer alan tesisat elemanları gerçek ölçüleri ile gösterilerek ölçülendirilecek, malzeme açımları verilecektir.

5.0.6. DUVAR ve DÖŞEME KAPLAMASI NOKTA DETAYLARI :
Onaylı tatbikat projesine göre yapıda yer alan tüm değişik döşeme ve duvar kaplamalarının 1/5 ve 1/1 ölçekli nokta detayları çizilecektir.
Farklı malzemelerin birleşim noktaları, döşeme-duvar, duvar-tavan birleşim ve dönüşleri ısı, su, buhar, ses vb. yalıtımların açılımları da belirtilmek suretiyle gösterilecek, varsa döşeme konstrüksiyonu ile tesisat elemanları ölçülendirilerek çizilecektir.


5.0.7. DİLATASYON  NOKTA DETAYLARI :
Onaylı tatbikat projesine göre duvar, döşeme, tavan, dış duvar, kolon, kiriş ve çatı için ayrı ayrı 1/1 ölçekli olarak çizilecektir.

5.0.8. SAHA TANZİM SİSTEM ve NOKTA DETAYLARI :
Onaylı 1/200 Vaziyet planında yer alan otopark, yaya yolu, kaldırım, tretuvar, bordür, yağmur ızgaraları, çevre ve ihata duvarları, çiçeklik, oturma bankı, pergole, havuz vb. saha tanzimine ilişkin yapısal elemanların 1/20- 1/10  ölçekli sistem detayları (plan-kesit-görünüş) ile 1/5 ve 1/1 ölçekli nokta detayları çizilecektir.


5.0.9. MOBİLYA SİSTEM ve NOKTA DETAYLARI :
Yapı içerisinde yer alan banko, dolap, tezgah, separatör, çiçeklik, vb. sabit mobilyaların  1/20 – 1/10 ölçekli sistem detayları (plan-kesit-görünüş) ile 1/5 ve 1/1 ölçekli imalat nokta detayları verilecektir.

6.0. İHALE EVRAKI DÜZENLEME HİZMETLERİ  :

Onaylı projelere  göre ;
6.0.1. Metrajların
6.0.2. Özel teknik şartnamelerin
6.0.1. Yaklaşık Maliyetinin
hazırlanması işleridir.

İhale evrakı hizmetleri ................................ projeleri safhasında hazırlanarak teslim edilecektir.

7.0. TÜM PROJE SAFHALARINDA UYULMASI GEREKLİ GENEL ESASLAR ve ÇİZİM TEKNİĞİ :

Mimari projelerin düzenlenmesinde; her safhada o safha için belirtilen hususlar ile aşağıda belirtilen genel esaslar dikkate alınacaktır.

7.0.1. Projeler bu şartnameye ekli şemaya uygun, iyi cins aydıngere çini mürekkebi  ile çizilecektir.  Pafta ölçüleri 21 cm x 30 cm. ve katları olarak oluşturulur. Yaprak halinde proje düzenlenemez ve projeler ciltlenemez.

 7.0.2. Her paftanın çizelgede gösterilen 18.5 x 30 cm. ölçüsündeki sağ alt köşesi pafta katlandığında en üstte kalmalıdır. Projenin tanıtımı olan bu bölümde;
-          “ İller Bankası Genel Müdürlüğü – Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı “ ibaresi,
-          Yapının adı ve yeri,
-          Paftadaki çizimin içeriği, ait olduğu yapı bölümünün adı, ölçek ve pafta numarası, paftanın mimariye ait olduğu,
-          Projeyi yapan / yapanların adı, diploma  ve TMMOB oda sicil numaraları , bağlı  olduğu vergi dairesi ve vergi sicil numarası, sözleşmede yazılı adresleri ve imzaları,
-          Statik, tesisat ve elektrik projelerini yapan / yapanların isimleri, diploma ve TMMOB oda sicil numaraları, adresleri, imzaları,
-          Paftanın çizim ve yapıldı ise revizyon tarihleri,
-          İlgili pafta numarası,
-          Pafta ölçüsü  belirtilir.
-          Ayrıca küçük bir ölçekte yapının plan ve kesiti şablon olarak çizilerek bunun üzerinde paftanın ait olduğu kat, kesit yeri veya görünüş belirtilecektir.
-          Onay işlemi için yeterli bir boşluk bırakılacaktır.

7.0.3. Ozalitler norma uygun olarak katlanacak, zımba ile delinip dosyaya geçirilmeden karton ile takviye edilecektir.

7.0.4. Ozalit kopyalar üzerinde yapılan her türlü düzeltme orijinal projelere de aynen işlenecektir. Ozalite çekilen projeler kapağında  proje ile bilgileri içerir klasörler  içinde [ 4 ] takım halinde teslim edilecektir. Klasörlerin iç kapağında fihrist bulunacaktır.

7.0.5. Onaylı projelere göre düzeltilmiş olan proje orjinalleri ; Özel şartnamede belirtilen etapda / etaplarda  kenarları bantlanmış olarak ve 014 cm., l =110 cm ebadında paslanmaz kutular içerisinde kutu içerisindeki projeleri gösterir liste kutu üzerine yapıştırılmış olarak [ 2 ] tk. Ozalit kopyaları ile birlikte İdareye teslim edilecektir.

7.0.6. Ön yeterlik şartnamesi ile İdari Şartnamede belirtilmiş olmak kaydıyla, yüklenici işin son etabını kapsayan hizmetlerin onayından sonra  kabul işleminin yapılması için İdareye vereceği başvuru dilekçesi ile birlikte gerçekleştirilen tüm proje hizmetlerinin tasdikli projelere göre düzeltilmiş ve ......................................., ......................................, bilgisayar programlarında çizilmiş CD lerini Banka’ya teslim edecektir.

7.0.6. Planlar her paftada aynı bakış yönünde yerleştirilir. Seçilen aks sistemi mimari, statik ve tesisat projelerinde de aynen ve aynı yönde kullanılacaktır.

7.0.7. Plan paftalarındaki dış ölçü çizgileri yapı ölçülerinin kolayca algılanmasını sağlayacak şekilde yapı dış yüzüne yakın tertiplenecektir. İç ölçü çizgileri; kesintisiz bütün plan veya kesiti kat edecek ve çok sayıda mahalden geçecektir.



    
                   İLLER  BANKASI                                                   YÜKLENİCİ




İLLER BANKASININ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROSES GENEL ŞARTNAMESİ

İLLER BANKASININ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE ÖZEL ŞARTNAMESİ

İLLER BANKASININ KANALİZASYON PROJESİ ÖZEL ŞARTNAMESİ

Hiç yorum yok:

KARAYOLLARI TANIMLARI