10 Haziran 2019 Pazartesi

STRÜKTÜREL SİSTEMDE ‘‘BOĞAZ GEÇME / KURTBOĞAZ’’ TEKNİĞİ



Strüktürel Sİstemde ‘‘Boğaz geçme / Kurtboğaz’’ Teknİğİ

Ahşap yığma duvar sisteminin meydana getirdiği bir teknik olan kurtboğaz, yapılara kendilerine özgü karakteristik özelliğini kazandırmaktadır.
Kurtboğaz tekniğinin uygulamaya geçmeden önce hazırlanışı zahmetlidir. Hazırlama sürecinde öncelikle, ağaçlar kesilerek tomruk halinde havuzlara atılır. Bunun sebebi; ağacın içindeki kimyasal ve zehirli maddelerin arıtılmasıdır. Ağaç, zehirli maddeyi atmaya başladığında suyun rengi koyulaşır. Suyun rengi değiştiğinde havuz suyu değiştirilir. Bu işlem, ağaç içindeki kimyasal maddelerden arındırılıncaya kadar devam eder. İşlem süresi, ağacın cinsine göre 3-6 ay arasında değişiklik göstermektedir. Ağacın tomruk halinde havuzlardan alınmasının ardından yerel atölyelerde kalas haline getirilir. Kalasların eğrilmemesi için özel istif odalarına alınarak kurutulma işlemi uygulanır. Kurutulma işlemi de altı ay kadar sürmektedir. Özel odalarda fırınlama yapılarak malzeme kullanıma hazır hale getirilir. Ahşabın hazır hale getirilmesi, mevsim şartlarına göre 2-3 sene kadar sürmektedir. Bu işlemdeki en önemli husus, işlem ne kadar uzun tutulursa malzemenin o kadar sağlam bir hale gelmesidir. Bu açıdan, malzemenin hazırlanma sürecindeki en önemli detay bekleme zamanıdır (Zafer Şahin, kişisel görüşme, Ekim 2014). Malzemenin hazırlanma sürecinin ardından uygulama kısmına geçilir. Aşağıda, yerinde yapılan incelemelerde, kurtboğaz tekniğinin uygulanışı adım adım tanıtılmaya çalışılmıştır.
Bodrum katta kullanılan yığma taş duvarın üstüne, 2-3 sıra ahşap dizilerek beden duvarları oluşturulur. Bunun nedeni; en alt kata dizilen kalasların kiriş görevi üstlenmesidir. Kiriş görevini gören kalasların dizilmesinden sonra, 15-50 cm. uzunluğunda ve 4-10 cm. kalınlığındaki ahşaplar, kurtboğaz denilen geçme sistemi ile birbirlerine geçirilerek yapı yükseltilmeye başlanır (Resim 1). Bu geçmeler bir tür tuğla görevi görür. Ahşabın ölçüleri kısmen evin büyüklüğüne, kısmen ağacın boyutlarına bağlı olarak değişmektedir. 1.5 cm. boşluk bırakılarak yapının daha sağlam olması sağlanır (Resim 2).

Köşeler için kullanılan parça ‘baba’ olarak adlandırılır. ‘Baba’ çoğunlukla ebat olarak 10-20 cm. kalınlığındadır. Mimari eleman olan ‘baba’, evin yükünü taşır, kolon görevini görür ve I kesitlidir. Pencere, kapı oluşturmak ve odaların köşe dönüşleri için kullanılır (Resim 3, 4).

Ağaçların, havuzlarda bekletilerek içindeki zararlı maddelerin atılması ile ömrü uzatılmaktadır. Böylelikle, böceklenme engellenmektedir. Malzemenin ömrünü daha da arttırmak için, son yıllarda kimyasal esaslı maddeler (pinoteks) kullanmaktadırlar. Sandık, dolap vb. eşyalarda; servi, ardıç gibi koku yayan ağaçlar tercih edilmektedir. Çünkü bu ağaçlar, kendileri koku yaydıkları için böceklenme yapmaz.

Kurtboğaz tekniğinde, malzemenin hazırlanması ve yapım aşaması; eskiden tamamen basit el aletlerinin kullanıldığı el işçiliğiyle zahmetli ve uzun bir süreçte gerçekleştirilirken, günümüzde yerel atölyelerde ahşap makine ve teçhizatlarından da istifade edilerek, bu süreç daha kısa sürede tamamlanabilmektedir.



GELENEKSEL YAPIM TEKNİKLERİ VE MEKAN İLİŞKİSİ:
UZUNGÖL VE TAŞKIRAN ÖRNEKLERİ
Yüksek Lisans Tezi

Hiç yorum yok: