27 Mayıs 2019 Pazartesi

İHALE USULLLERİ



İhale TÜRLERİ NELERDİR

“Genel (açık) teklif usulü”,
*Tüm isteklilerin teklif verebileceği usuldür. Çok teklif ve yüksek rekabet amaçlanır.
Zayıf tarafı, yüksek katılımla teknik ve finansal açıdan yeterli yetersiz pek çok teklif, aşırı rekabet ve tecrübesiz firmalar.
Böylece değerlendirme güçleşmekte ve uygun yüklenicinin seçilme ihtimali düşmektedir.

“Sınırlı (belli istekliler arasında) teklif usülü” (davet usulü)
*Adaylar, yeterlilik testinden geçirilerek (prekalifikasyon) teklif vermek üzere ihaleye çağırılır. Projeyi istenen koşullarda yürütebilecek fizik-sel kaynak ve tecrübe düzeyindeki yüklenicilerin rekabeti sağlanır.

“Pazarlık usulü” (negotiated),
*Projeyi yürütebileceğine inanılan az sayıda yükleniciyle pazarlık edilerek anlaşılması sözkonusudur.
*Dezavantajı, rekabet az olduğundan, teklif usulüyle alınabilecek fiyatın üzerinde bir proje bedeliyle ihalenin sonuçlanabilmesidir.

*Hazırlık ve tasarım yaptıracak süre ya da imkan yoksa veya olağanüstü uzmanlık isteyen işlerde pazarlık usulü tercih edilir.
*Hangi usulün uygulanacağı özel sektörde mal sahibinin istek ve önce-likleriyle belirlenirken, kamuda ana usul tekliftir.
*Mühendislik projeleri genellikle açık ihale ile üstlenilir. Genel yüklenim veya tasarım+yapım türü işlerde ise genellikle pazarlık usulü ihaleler tercih edilir.
*Bu nedenle mühendislik projelerinde ve tasarım+yapım projelerin-de yüklenicinin pazar payını arttırma stratejileri farklıdır.


Doç. Dr. G. Emre GÜRCANLI - İTÜ İnşaat Fakültesi İnşaat Müh. Bölümü

Hiç yorum yok:

KARAYOLLARI TANIMLARI