28 Şubat 2019 Perşembe

İŞ ve İMAR HUKUKU DERS NOTLARI - 2



ÇEVRE DÜZENİ PLANI :
Çevre Düzeni Planları, Bölge Planlarına uygun olarak, yönetsel, mekansal ve işlevsel bütünlük arz eden bir veya birden fazla il sınırlarını kapsayan planlardır.
Bu planlar 1/25.000 ile 1/100.000 ölçekler arasında olan planlardır. ilgili Bakanlıklar tarafından yapılarak onanır ve ilgili Valiliklere ve Belediyelere uygulanmak üzere gönderilir. İlgili Bakanlık Büyükşehir Belediyelerinin olduğu yerlerde Kentsel Gelişme Alan ihtiyacının olması halinde plan yapma yetkisini Büyükşehir Belediyesi ve Valilikçe beraber yapılmak üzere Çevre Düzeni Nazım İmar Planı yapma yetkisini verebilir.
Planların hazırlanma sürecinde, genel başlıklar halinde belirlenen konular ve planlama alanının özelliğine ve planlama türüne göre ilgili kamu kurum ve kuruluşlardan aşağıdaki başlıklara göre veriler elde edilir.
-Planlama alanının yeri
-Yönetim yapısı, idari bölünüş sınırı
-Fiziksel yapı
            Jeolojik Durum
            Topografik özellikler ve eğim durumu
            Göller, Akarsular, Taşkın Alanlar
            İklim
            Toprak Kabiliyeti
            Tarım alanları, Tarımsal arazi kullanımı
            Sulama alanları
            Bitki örtüsü
            Yer altı ve yüzeysel su kaynakları
            Afet verileri ve afete maruz alanlar
-Maden Kaynakları
-Demografik yapı
-Sosyal yapı
-Arazi kullanımı
-Sektörel yapı
-Askeri alanlar
-Mülkiyet yapısı
-Yerleşim alanı ile ilgili özellikler
Verileri değerlendirilerek Bölge Planı doğrultusunda ilgili Bakanlıkça hazırlattırılıp onaylanan, en az 1/25000 ölçeğindeki plandır.

NAZIM İMAR PLANI :
Tasdik edilmiş halihazır haritalar üzerine, mülkiyet durumu işlenmiş, Bölge ve Çevre Düzeni Nazım İmar Planlarına uygun olarak, bölge tiplerini, Nüfus büyüklüklerini, yapı yoğunluklarını, ulaşım sistemlerini düzenleyen Belediyeler ve Valiliklerce 1/2000 ve 1/5000 ölçeklerde hazırlanıp gene Belediyelerce ve Valiliklerce onaylanan planlardır.


REVİZYON NAZIM İMAR PLANI
PLAN NOTLARI (1/5000)
AMAÇ VE KAPSAM:
17.08.1999 TARİHİNDE MARMARA DEPREMİ SONRASI, BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞINCA YAYINLANAN 15.10.1999 TARİH VE 12297 SAYILI GENELGE UYARINCA, 1996 YILINDAN ÖNCE YAPILMIŞ OLAN JEOLOJİK VE JEOTEKNİK ETÜD RAPORLARININ YENİDEN REVİZE EDİLMESİ GEREĞİ ORTAYA ÇIKMIŞTIR. BU GENELGEYE İSTİNADEN, 24.10.1991 TARİHİNDE BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞINCA ONANAN JEOLOJİK RAPORUN REVİZE EDİLMESİ AMACIYLA HAZIRLANARAK 14.08.2000 TARİHİNDE BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞINCA ONANAN VE YERLEŞİMİN YAKLAŞIK 1200 HA’LIK BİR KISMINI KAPSAYAN JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜD RAPORU VERİLERİ DİKKATE ALINARAK İMAR PLANLARI YENİDEN DEĞERLENDİRİLMİŞTİR.

GENEL HÜKÜMLER
1- HER KOŞULDA “AFET BÖLGELERİNDE YAPILACAK YAPILAR HAKKINDA YÖNETMELİK” HÜKÜMLERİNE UYULACAKTIR.
2- SIĞINAK YÖNETMELİĞİNE UYULACAKTIR.
3- OTOPARK YÖNETMELİĞİNE UYULACAKTIR.
4- İMAR KANUNUN 23. MADDESİ UYGULANACAKTIR.
5- 08.05.2000 TARİHİNDE 24043 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANAN “BİNALARDA ISI YALITIM YÖNETMELİĞİ”NE UYULACAKTIR.
6-MİMARİ PROJELENDİRME AŞAMASINDA T.S.E. YÖNETMELİĞİNDE BELİRTİLEN HÜKÜMLER YERİNE GETİRİLECEKTİR.
7-PLANDA KIYI DÜZENLEMESİ OLARAK GÖSTERİLEN DOLGU ALANLARI ŞEMATİK OLUP BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI VE ULAŞTIRMA BAKANLIKLARI İLE DİĞER KURULUŞLARIN GÖRÜŞLERİ ALINDIKTAN SONRA UYGULAMA YAPILACAKTIR.


UYGULAMA İMAR PLANI :
Uygulama İmar Planları, Nazım İmar Planlarına uygun olarak, 1/1000 veya 1/500 ölçeklerde Halihazır Haritalar üzerine kadastral mülkiyetleri de çizilmiş ve Nazım İmar Planı esaslarına göre imar planı yapımı esaslarına dair yönetmelikte belirtilen teknik ve sosyal altyapı alanlarını da belirleyen, bölgelerin yapı adalarını, yapı yoğunluklarını, yapı düzenlerini, yolları, imar uygulama programlarını belirleyen sınırlamalar ile bunlara ait plan notları, lejand ve plan açıklama raporuyla bir bütündür ve kentlerin gelişmesi için bağlayıcı hüküm niteliğindedir.


Hiç yorum yok:

KARAYOLLARI TANIMLARI