25 Şubat 2019 Pazartesi

BETONUN PRİZİ NASIL HIZLANDIRILIR


BETONUN PRİZİ NASIL HIZLANDIRILIR ?

Betonun prizini hızlandırmanın en bilindik yöntemi prizi hızlandırıcı katkı maddeleri kullanmaktır. Bunlar betonun prizini hızlandırmanın en bilindik yöntemi prizi hızlandırıcı katkı maddeleri kullanmaktır.  Bunlar betonun taze veya sertleşmiş hâldeki özelliklerini geliştirmek için karıştırma işlemi sırasında betona, çimento kütlesinin % 5’ini geçmemek üzere eklenen malzemelerdir.

Polimer esaslı, soğuk havalarda betonun hızlı priz almasını sağlayan, su/çimento oranını düşürerek, betonun islenebilirliğini arttıran, kolay pompalanabilme özelliği sağlayan, priz hızlandırıcı, su azaltıcı, normal akışkanlaştırıcı, beton katkı katkısıdır. Beton içerisine katıldığı zaman akışkanlaştırıcı etkisi yaparak % 5-12 oranında su azaltır. Çimento hidratasyonunu hızlandırarak priz süresini kısaltır ve ilk basınç mukavemetlerini artırır.

Betonun prizini hızlandırmanın diğer bir yöntemi de Suyun buharlaşmasına yol açmayacak şekilde (70-80°C) doygun buhar banyosu yaptırmaktır. Kür sıcaklığının yükseltildiği ortamlarda nemin uygun oranlarda sağlanması çimento hidratasyonunu, dolayısıyla erken dayanım gelişimini hızlandırmaktadır. Kürleme işleminde beton prizini almadan betonun sıcaklığı artırılmamalıdır. Aksi takdirde taze betonun çekme dayanımı çok düşük olduğu için içerisindeki hava, su ve agrega taze beton ısıtıldığında ısıl genleşmeye maruz kalır ve betonun yapısındaki boşluk miktarı artar. Betonun nihai dayanımının dikkate değer ölçüde azalmaması için erken yaşlardaki kür işlemlerinin 65 C° üzerinde yapılmaması tavsiye edilmektedir. Buhar kürü 40 ila 65 C° sıcaklıklarında uygulanır. Buhar kürünün ısıtılmış hava ile yapıldığı tesislerde betonun yüzeyindeki nemin uzaklaşmasını engellemek amacıyla ürünün üzerine branda gibi kaplayıcı örtüler kullanılmalıdır. Buhar kürü havalandırılmamış bir fosil yakıt ısıtıcısı ile sağlanıyorsa buharın içerisinde bulunan CO2 gazı betondaki serbest CaO ile tepkimeye girerek karbonatlaşmaya neden olur ve betonun yüzeyinde beyaz lekeler oluşur. Bu yüzden tesiste kullanılacak ısıtıcı seçimine dikkat edilmelidir.


Tabii ki priz hızlandırıcı kullanımı gerektiren hallerin yanında priz yavaşlatıcı malzemelerin de kullanılması gereken haller olabilir.



 BETON PRİZİNİ NE KADAR SÜREDE ALIR  ?

Priz (freeze) betonun katılaşmaya başlaması anlamında kullanılır. Beton ne kadar hızlı katılaşırsa, dayanıklılığı o kadar artar. Bu yüzden beton dökme işinin, bahar ve yaz aylarında yapılması önerilmektedir. Normal Portland çimentolarında prizin, 1 saatten önce başlamaması ve 10 saatten önce tamamlanması istenmektedir.

Çimentoların priz süresi vicat iğnesi ile saptanmaktadır. Bunun içinde; özel hazırlanmış normal kıvamdaki standart çimento hamuru, standart bir kap içine (Vicat halkası) düzgün bir şekilde yerleştirilmektedir. Daha sonra Vicat iğnesi denilen standart bir iğne kendi a ne kendi ağırlığı ile belirli yükseklikten üzerine düşürülür. Batma miktarları ölçülmektedir. 

Hiç yorum yok:

KARAYOLLARI TANIMLARI