25 Mayıs 2008 Pazar

EŞYÜKSEKLİK EĞRİLERİ (İZOHİPS)



Eşyükseklik eğrileri
Arazinin topoğrafik durumu haritada eşyükseklik eğrileri ile gösterilir. Eş yükseklik eğrileri yükseklikleri eşit olan noktaların yatay bir düzlem üzerindeki izdüşümlerini birleştiren eğrilerdir. Bu eğriler birbirinden eşit uzaklıkta olan yatay düzlemlerin arazi ile arakesitlerin izdüşümleri olarak çizilirler.
Eş yükseklik eğrileri eşit yükseklik farkları ile çizildiklerinden arazinin şeklini çok iyi belirttikleri gibi eğrilerin üzerine yükseklikleri de yazıldığı için arazideki herhangi bir noktanın kotunu haritadan kabaca okunmasına da yardım ederler.
Eğrilerin geçirilmesinde takometrik olarak ölçülmüş noktaların kotlarından yararlanılır. Takometre noktalarının kotları eğrilerin kotları gibi yuvarlak sayılar olmadığı için eğrilerin geçtiği yerler bu noktalar arasında enterpolasyon (enterpoliation)(oranlama) yapılarak bulunur. Takometre krokileri nde ana doğrular eğriler çizilerek ya da oklarla gösterilmelidir. Alan nivelmanı nda da eşyükseklik eğrilerinin geçirilmesi yukarıda anlatıldığı şekilde olmalıdır. Oranlama; hesapla, grafik oranlama şeklinde yapılmalı, paralel çizgili abak larla, ışınsal çizgili abaklarla ya da mekanik aletlerle yapılır.
Eşyükseklik eğrilerinin özellikleri
1) bir eğrinin her noktası denizden aynı yüksekliktedir.
2) her yükseklik eğrisinin haritanın içinde ya da dışında muhakkak kendi üzerine kapanarak kapalı bir şekil oluşturur.
3) arazi eğiminin değişmediği yerlerde eğrilerin aralıkları da eşittir.
4) arazi eğimi nin çok olduğu yerlerde seyrektir.
5) eğriler birbirlerini kesmezler ya da 2 eğri birleşerek bir eğri halinde devam etmezler. Ancak sarp kayalık yerlerde ve mağaralarda bu kural geçerli değildir.
6) eşyükseklik eğrileri arazinin en yüksek eğim doğrusunu su ayrımı ve su toplamı çizgilerini dik olarak keserler ve düşüş yönü ne doğru su ayrımı doğrusu nda iç bükey, to toplamı doğrusu nda dış bükey olurlar.
7) eş yükseklik eğrileri normal arazide birbirlerini arazinin karakterine uygun ve ahenklibir şekilde izlerler. Ancak eğimi az olan yerlerde küçük yükseklik farkları eğrilerin konumlarını büyük ölçüde değiştirdiklerinden bu kural düz arazide geçerli değildir.

Hiç yorum yok:

KARAYOLLARI TANIMLARI