11 Mart 2019 Pazartesi

İKSA İŞLERİ

İKSA

Yeraltı suyu bulunmayan kuru zeminlerde ya da kendini tutamayan gevşek zeminlerde kaymayı önlemek için yapılan işleme "iksa" denilmektedir. İksa yapımında çeşitli boyutlarda ahşap keresteler kullanılır.

Kalaslar
Destek Dikmeleri
Destek Gergileri
Payanda ve yastıklar
Destek kirişi
Kazıklar

1. Basit Kanallarda İksa: Genellikle derinliği ve akıcılığı az olan ve düşey olarak 1.00-2.00 m. aralıklarla kalasların çukur yanlarına desteklerle sıkıştırılması yoluyla boru, kanalizasyon ve tesisat kanalları için uygulanır. Seyrek ve sık kalas aralıklı basit kanal iksası olmak üzere iki tipi mevcuttur

2. Dar Yapı Çukurunda İksa: Bu tip iksa sürekli temel çukurları, su kanalı, boru ve tesisat işlerinde uygulanır.
a. Aralıklı Yatay İksa:30 cm. aralıklarla çukur kenarlarına karşılıklı ve yatay olarak yerleştirilen kalaslar yaklaşık 1.00 m. aralıkla düşey ve karşılıklı destek dikmeleri gerilerek kamalarla sağlamlaştırılır.
b. Aralıklı Düşey İksa: Yukarıdakinin benzeri bir iksalama şekli olup burada fark kalasların zemine düşey olarak yaslanmasındadır.
c. Aralıksız Yatay iksa. Daha derin ve zemini gevşek yapı çukurlarında uygulanan iksa şekli olup burada yatay kalaslar aralıksız konulmaktadır.
d. Aralıksız Düşey iksa. Aralıksız yatay iksadaki gibi uygulanır farkı 2.00 m.den daha derin kazıda zemin üst kotundan en çok 2.00 m. aşağıda iskele kurulması ve kazılan toprağın yukarıya kademeli olarak atılması ve kalasların yanyana düşey konulmasıdır.

3. Geniş Yapı Çukurunda İksa: Bodrum ve geniş yapı çukurlarında uygulanan iksa sistemidir. Dikmeler yatayla 30- 60 lik açı yapan payandalarla desteklenir ve tabana kazıklarla raptedilir

PALPLANŞLAR

Çok akıcı ve su çıkma ihtimali olan yada su içindeki zeminleri desteklemek için uygulanan ve kazı yapılmadan önce kazı yapılacak çukurun sınırına çakılan tahkimatlardır. Malzemelerine göre 3 guruba ayrılırlar.

1. Ahşap Palplanşlar
Aralıksız düşey iksadaki gibi uygulanan ve kalaslardan perde şeklinde oluşturulan takviyeli sistemdir. Ya kalaslar yanyana tek sıra halinde zemine dik olarak ya da birbirleri üzerine bindirme yaparak ve "U" demirinden bir başlıkla çakılır
2. Çelik Palplanşlar
Daha büyük ve seri tahkim işlerinde ve birden fazla kullanımı sağlamak üzere geçmeli ve çelik profil kesitli değişik form ve ölçülerde palplanş sistemidir.
3. Betonarme Palplanşlar
Bu tip palplanşlar çok derin ve büyük işlerde kullanılır. Bu tip palplanşların kullanılabilmesi için zemin suyu veya yer altı suyunun beton için zararlı maddeleri ihtiva etmemesi gerekmektedir. Palplanşların üst uçlarına darbe esnasında dağılmayı önlemek için başlık yapılır.

Arş. Gör. Zeynep ALGIN  /  YAPI TEKNOLOJİSİ DERS NOTLARI

Hiç yorum yok:

KARAYOLLARI TANIMLARI