Terfi merkezleri, cazibeli akış prensibiyle çalışan kanalizasyon tesislerinde veya atıksu arıtma tesislerinde atıksuyu ve akışkan haldeki arıtma çamurunu daha yüksek kotlara pompalayarak aktaramaya yani terfi etmeye yararlar.
Atıksu terfi merkezleri ıslak hazneli ve kuru hazneli olarak 2 gruba ayrılırlar. Islak hazneli atıksu terfi merkezlerinde pompalar direkt olarak atıksu haznelerinin içinde bulunup emiş yaparken, kuru hazneli terfi merkezlerinde pompalar atıksu haznesinde değil de terfi merkezi içerisinde tasarlanan ayrı bir hazneye yerleştirilip borulama vastasıyla emiş yaparlar.
Atıksu terfi merkezlerinin ister ıslak hazneli ister kuru hazneli olsun çok çeşitli modellemeleri mevcuttur. Bunlardan en yaygın kullanılanları İller Bankası Betonarme Tipi Terfi Merkezleri ve Paket Tipi Terfi Merkezleridir.
İller Bankası Betonarme Tipi Terfi Merkezleri
Ülkemizde kanalizasyon ve atıksu arıtma tesislerine kredi sağlayan ve proje onay yetkisi bulunan İller Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğünün değişken debiler için çeşitli tip projeleri bulunmaktadır.
Aşağıdaki çizimde 10 lt/sn debi için tasarlanmış dairesel tip terfi merkezinin kesiti görülmektedir. Şekilde atıksuyun giriş yaptığı ve vana ve sepet ızgaranın bulunduğu hazne vana odası, atıksu pompalarının bulunduğu hazne pompa odası ve çıkış hattı üzerinde kurulu ve çıkış hattı vanasının bulunduğu hazne ise manevra odası olarak adlandırılmaktadır.
Aşağıdaki şekilde ise ıslak hazneli paket tipi atıksu terfi merkezi görülmektedir. Şekilde pompanın bulunduğu atıksu haznesi polietilenden veya CTP malzemeden imal edilmektedir. Pompa üreticisi firmalar tarafından farklı malzeme ve farklı modellemeler ile üretilmektedir. Şekilde görülen çıkış hattı vana hattının yapımı için de farklı tasarımlar olabilir. Bu imalatta sepet ızgaranın ve giriş hattı vananın bulunduğu vana odası olmamakla beraber seper ızgara atıksu haznesinde bulunur. betonarme tip atıksu terfi merkezlerine oranla daha az yer kaplarlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder