17 Ağustos 2018 Cuma

BETON / BETONARME BORU TESTLERİ (Tepe Yükü Dayanım ve Sızdırmazlık Deneyleri)

BETON BORULARIN TEST VE KABULLERİ NASIL YAPILIR ?

Boton ve betonarme kanalizasyon ve yağmursuyu borularının  test ve kabulleri, kamu inşaatı işlerinde "Yapım İşleri Muayene ve Kabul Yönetmeliği" ve "İller Bankası genel Müdürlüğü Beton / Betonarme Boru ve Özel Parçaları Özel Şartnamesi" hükümleri gereğince Muayene ve Kabul Komisyonu oluşturularak yapılmaktadır.

İdare tarafından görevlendirilen Muayene ve Kabul Komisyonu beton boru ve prefabrik özel parçaların test ve kabulünü TSE standartları ve eğer ihale dokümanında yer alıyorsa "İller Bankası genel Müdürlüğü Beton / Betonarme Boru ve Özel Parçaları Özel Şartnamesi" standartlarında gerekli test ve kabulleri yaptırır. Beton ve betonarme borular için TS 821 EN 1916,  prefabrik muayene baca elemanları için TS EN 1917 standartları kullanılmaktadır. Üreticiye ait TSE standartlarında boru ve muayene baca elemanları için verilen tüm özellikler test edilmelidir.

Üretim tesisine gelen komisyon öncelikle ihale konusu yapım işi için alınacak ve stok sahasında bulunan ürünleri gözlemsel olarak inceler ve teste tabi olacak boru ve parçaları seçerler.

Seçilen boru ve özel parçaları ile simüle sızdırmazlık düzeneği kurularak üretim tesisi içerisinde sızdırmazlık testi yapılır. alınacak her boru çapı için komisyonun belirlediği sayıda tepe yükü basınç testi yapılır. Tepe yükü basınç deneyi yapılamayacak prefabrik muayene baca elemanlarından ise karot numunesi alınıp basınç yükü değerleri bulunmak üzere akredite ve bakanlıkça onaylı laboratuvara gönderilir.

Malzemenin muayene ve kabulü kapsamında aşağıda testler uygulanır.

1-  Tepe yükü basınç testi
2-  Sertleşmiş beton numunesi üzerinden standart basınç deneyi
3-  Sızdırmazlık (Hidrostatik ) Test



 

Ø300 mm beton boru tepe yükü basınç deneyinde borunun dayanımının fabrika TSE belgesinde taahhüt edilen minimum basıncı ve İller Bankası beton boru standartlarında verilen minimum mukavemeti sağlaması gerekmektedir.



Tepe yükü basınç testi uygulandıktan sonra betonarme borunun içeriğindeki demir donatının incelenebilmesi amacıyla boru tamamen kırılmaktadır.


Ayrıca parsel bacası taban elemanı, parsel bacası 50 lik gövde elemanı, parsel bacası 50 lik gövde elemanı, muayene baca taban elemanı, prefabrik konik elemanı, prefabrik 60 lık gövde bileziği, prefabrik 35 lik gövde bileziği, boyun bileziği gibi muayene  ve parsel teşkil edilecek prefabrik elemanlardan karot alınmalıdır.



BETON BORULARIN TEST VE KABUL TUTANAK EKLERİNDE HANGİ EVRAKLAR BULUNMALIDIR ?

1-)TS 821 EN 1916 Belgeleri
2-)TS EN 1917 Belgeleri
3-) İSO Belgesi ( varsa ) 
4-) Test Aletinin Kalibrasyon Raporu
5-) Contaların TSE Belgesi
6-) Fabrika kabul tutanağı (eğer ihale dokümanında  "İller Bankası genel Müdürlüğü
Beton / Betonarme Boru ve Özel Parçaları Özel Şartnamesi" yer alıyorsa )
7-) Tepe yükü basınç deney raporları
8-) Sertleşmiş beton (karot) basınç deney raporları

Hiç yorum yok: