22 Ocak 2020 Çarşamba

PALPLANJ NASIL ÇAKILIR


Palplanj yer altı su seviyesinin yüksek olduğu veya kendini tutamayan yani gevşek zeminlerde güvenli kazı yapabilmeyi sağlayan sac malzemeden imal edilen ve birbirine geçirmeli olacak şekilde zemine çakılan bir iksa türüdür. Genellikle derin kazılarda kum veya çakıl zeminlerde ihtiyaç duyulur. 6-8-10-12 m lik türleri bulunur ve kazı yapıldıktan sonra genellikle 1/3 ü zemin altında kalacak şekilde uygulanır. Kazı yapıldıktan sonra palplanjın eğilmemesi için gerekmesi halinde enine gergi ve göğüsleme (strut) elemanları kullanılmalıdır. Palplanj uygulanmadan önce kazı derinlikleri ve zemin klası kullanılarak hesap raporu çıkarılır. Hesaplamalarla birlikte palplanj et kalınlığı, çakma boyu, gergi ve göğüsleme tipleri belirlenir.
Palplanj genellikle paletli kazıcı iş makineleri yardımı ile zemine çakılır. Paletli kazıcı iş makinesinin kovası çıkartılıp şahmerdan (çakıcı) aparatı takılır. Çakıcı bir yerde istiflenmiş palplanjları uçlarına kenetlenerek teker teker bulundukları yerden havaya kaldırır ve palplanjın çakılacağı çizgide birbirine geçirmeli olacak şekilde çakmaya yarar. Bu esnada ekskavatör operatörünün yanı sıra 2 işçi daha faaliyet gösterir. Birincisi istif alanındaki palplanjın çakıcı çenesine doğru bir şekilde takmasına yardımcı olan işçi, diğeri ise palplanj çakılırken palplanjın doğru noktaya oturtulması ve çakıldıktan sonra kazıcı zincirinin palplanjdan söken kişidir.
Palplanj kazı tamamlanıp dolgusunun yapılmasından sonra çakıldığı yerden sökülüp başka yerde tekrar kullanılabilmektedir.






Hiç yorum yok:

KARAYOLLARI TANIMLARI