6 Nisan 2008 Pazar
JEOLOJİK-JEOTEKNİK ARAŞTIRMALAR
Mühendislik jeolojisi araştırmaları, akarsu havzalarının hidroelektrik potansiyelinin değerlendirilmesi amacıyla ön inceleme (istikşaf) aşamasında yapılan çalışmalardan sonra seçilen baraj, santral ve diğer mühendislik yapılarının yer alacağı alan ve dolayının ayrıntılı jeolojik ve jeoteknik araştırmalarını kapsar. Bu çerçevede değişik ölçekli mühendislik jeolojisi haritaları, sondaj kuyularının karot tanımlamaları, açılan galeri ve tünellerin jeolojik kesitleri ile tünel güzergahları boyunca kaya kütlesinin jeoteknik sınıflaması yapılır. Bunlara ek olarak baraj yeri ve çevresi ile göl alanındaki kayaçların geçirimliliği ve duraylılığı ile ilgili çalışmalar yapılır.Yapılan araştırmaların sonuçlarını değerlendirir ve bu çalışmalarla ilgili mühendislik jeolojisi raporunu hazırlar. Bütün bu çalışmalar istikşaf, master plan, yapılabilirlik aşamalarında yürütülmektedir.
Baraj ve hidroelektrik santralların etüt ve projelendirilmesinde önemli çalışmalar yapan EİE, Keban, Hasan Uğurlu, Oymapınar, Aslantaş, Karakaya, Altınkaya, Sır ve Atatürk gibi büyük tesislerin mühendislik jeolojisi çalışmalarını yürütmüştür. Bugün işletilmekte olan hidroelektrik santralların enerji üretim değeri olarak %85'inin mühendislik jeolojisi hizmetlerine katkıda bulunmuştur. Halen inşa halindeki HES'ler tarafından üretilecek enerjinin %45'i EİE'ce projelendirilmiştir
Büyük kapasiteli HES projelerinin yanı sıra, akarsularımızın bugüne kadar incelenememiş kısımlarının araştırılarak enerji üretimi bakımından değerlendirilmesi ve ülkemiz hidroelektrik potansiyelinin daha da artırılması maksadıyla küçük akarsular üzerindeki (küçük hidroelektrik santral projeleri-KHES) proje çalışmalarına bağlı olarak jeoteknik hizmetler EİE'ce sürdürülmektedir.
EİE projelerine ait 4628 sayılı kanuna tabi olarak özel sektör tarafından hazırlanan fizibilite raporlarının jeoloji-jeoteknik ile ilgili bölümlerinin incelenmesi ve görüş bildirilmesi yapılmaktadır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder