22 Nisan 2008 Salı

Güçlendirme Kararı Getirebilecek Sebepler

Güçlendirme Kararı Getirebilecek Sebepler

*Kullanımda değisiklik (konut→okul)
Özellikle konut türü yapıların okul yapılması örnek verildi ama asıl sıkıntı okul türü yapıların hastane türü tapılara dönüştürülmek istenmesinden kaynaklanmaktadır.Zira kullanımdaki bu gibi bir değişiklik hem m2 ye gelecek olan yükü hem de olası bir depremde öngörülecek olan cangüvenliği sınırının değişmesi demektir,çok da ciddi bir değişklik oluşur...

*Mevcut yönetmelik kosulları sağlanmamakta
bu sıkıntıyı 2007 deprem yönetmeliği ilk yayınlandığında da yaşamıştık halen daha da bi çok durumda karşıumıza çıkmaktadır.Daha evvelki yönetmeliklere uygun olarak projelendirilip inşaa edilmiş olsa dahi yapı sistemini 2007 deprem yönetmeliğine göre teste tabii tuttuğumuzda görüyoruz ki güçlendirme yapılması sonucu çıkabiliyor.Bazen 2007 deprem yönetmeliğine göre oluturmuş olduğumuz sistem yönetmeliğin 7 bölümündeki kriterleri aşamıyabiliyor güçlendirme gerekir komik sonucunu karşımıza koyabiliyor(bu yönetmeliğin kendisini yeterli görmemesi gibi bir sonuç çıkartmamıza neden oluyor bu da konumuz değil bu başlık altında)

*Beton dayanımında kusku

Elimizdeki yapının projede öngörülen beton sınıfı ile inşaa edildiğinden kuşku duyuyor olabiliriz buna istinaden beton testledine başvurabiliriz.

*Donatıda kusku

Aynı şekilde elimizdeki yapıda kullanılan donatının yönetmeliklerce öngörülen emniyet gerilmelerini sağlamıyacağından kuşku duyuyor olabilir alınmış olan çeliğin üretiminden kaynaklanan yanlışlıklar olduğunu düşünebiliriz.

*Proje hatası

Proje aşamasında yapı için doğru bir sistem seçimi analiz yöntemi hatta boyutlandırılma yapılmadığını düşünüyor olabiliriz.

*Projeye uymama

Yapı kendisine ait olan projeye uygun inşaa edilmiş olmayabilir.

*Yeni bir kat eklenmesi veya çok sayıda tasıyıcı
olmayan bölme duvar yapılması


bazen yapılar kullanıldıkları amaç doğrultusunda kat alanı olarak yetmediği durumlarda büyümeyi üste bir kat ile aşmak isteyebiliyor işletme(hastane vb. işletmeler) bu durumda güçlendirme yapmaya ihtiyaç duyabiliriz

*Yetersiz yanal rijitlik

Ki genelde yanal rijitlik sorunu vardır ülkemizdeki yapılarda sistemler toptan bir yöne hareket etmeye meyillidir ,eski projelendirme mantıkları sebebi ile.

*Hasar

Depremde veya başka bir sebepten dolayı yapıda hasar oluşmuş olabilir ....Fakat hasarlı yapıya güçlendirme yapılması yönetmeliğimizce sözkonusu değildir yalnızca onarım, onarım yaparken bizler güçlendirme işlemini de yapmaktayız.


Güçlendirmeye Karar Verdik Ve Yapıcaklarımız

İrdeleme Ve İnceleme

Dokümanlar (proje, raporlar v.b) üzerinde inceleme,

Bulabildiğimiz kadar yapıya ait ne varsa bulup onları incelemye çalışmalıyız.
 Mevcut mimari ve yapısal sistem rölövesinin çıkarılması,
Elimizde yapıya ait projeler olsa dahi röleve çıkartmalıyız ki ülkemizde uygulamada fazlasıyla değişilki yapıldığı bilinmektedir.
 Donatı türü, donatı detayları ve malzeme özelliklerinin
belirlenmesi,

Yapıyı sistemin içerisini incelemek ki genelde kritik durum yaratmayacak elemanlar üzerinde bu testleri yaparak sonuçlar elde etmeye çalışmalıyız.
 Mevcut yapının elde edilen veriler ve rölöve temel alınarak
çözümlenmesi ve yapı güvenliğinin saptanması,

Projeye uygun bir uygulama yapıldığınan eminsek ki genelde emin olmamaız zordur çıkarmış olduğumuz röleveyi modellememiz en güvenli yoldur bu aşamada.
 Yapı güvenliği yeterli bulunmuyorsa, onarım ve
güçlendirme yöntemleri ile ilgili seçeneklerin olusturulması,

Birkaç değişik yöntem oluşturup bu yöntemler belki malsahibi ile görüşülerek nihai yönteme karar verilmelidir sonuçta tüm o kırıp dökme işlemlerine binada yaşıyanlar katlanıcak bunu da gözetmek lazım ,bilindiği üzre bazı güçlendirmee uygulamalrında yapının tümüyle tahliyesi gerekir.
 Seçeneklerin irdelenmesi ve bir karara varılması,
Ekonomi,uygulanabilrilik ve de zaman gibi faktörler gözönüne alınarak karar verilir.
 Karar verilen yöntemle onarılan veya güçlendirilen yapının
yeniden çözümlenmesi,

Karar vermiş olduğumuz güçlendirilmiş yapının öngördüğümüz cangüneliği durumunu da sağlaması gerekmektedir kimse kafasına göre perde duvar ekledim kolon mantoladım deyip de güçlendirme yaptım diyemez.
 Yapım ve denetim.
Güçlendirme projeleri projeyi yapan kişinin uygulamayı da takibini gerektiri zira projede öngörülen ankrajların doğru ve olduğu yerlerde yapılmaları hayati önem taşır takdir edersiniz ki .....


Sizlere Erdem Canbay Hocamızın notlarından derlediğim bir bölümü kendi yorumlarımı da ekleyerek birkaç genel bilgi vermeye çalıştım bu konuda vakit buldukça ilavler de yapmaya çalışıcam güçlendirme önemli ve önemi kadar da zor bi konudur....
HErkesin güçlendirme yapmaması dileğiyle...
Kolay Gelsin ....

Hiç yorum yok:

KARAYOLLARI TANIMLARI