2 Haziran 2011 Perşembe

BETONDA AYRIŞMA - SEGREGASYON




Segregasyon betonun betoniyer / mikser içerisinde yapı elemanına dökümünden önce veya kalıplara dökümünden sonra homojenliğini kaybederek muhteva ettiği suyun bırakmasıdır. Bu durumda iri agrega, su-çimento şerbeti ve kumdan ayrışır. Kalıp söküldüğünde agrega boşlukları gözle görülebilir biçimde beton - demir aderansının azalmasına neden olur. Beton kesitinin küçülmesiyle şeklinin bozulmasına ve aderansın azalmasına sebep olacağından beton mukavemeti hesaplanandan düşük olacaktır.


SEGREGASYON NEDENLERİ
1- Beton ne kadar sulu ise ayrışma o kadar çok olur. Bu nedenle beton ne kadar katıysa o kadar iyidir. Su miktarı arttıkça aynı mukavemeti elde etmek için çimento miktarı da arttırılmalıdır. Agrega içinde iri taneler çoksa karışım suyu miktarı azalır ve aynı mukavemet için daha az çimento gerekir.
2- Betonun haddinden fazla vibratöre mağruz bırakılması da betonun agrega gradasyonunu düşürüp iri ageragaları dibe çöktürerek muhtevasındaki suyu yüzeye çıkarır. bu yüzden betona vibratör uygulanırken sık aralıklarla yavaş daldırma yapılırken hızlı kaldırılır.
3- Kalıba dökülecek betonun tamamlanmadan prizini alması ve beton dökümüne devam edilmesi hem gözle görülür bir katman oluşturacağından hem de önce dökülen betonun prizini almış olduğundan aderansı azaltacaktır.

Hiç yorum yok:

KARAYOLLARI TANIMLARI