11 Ocak 2010 Pazartesi

TEKNİK ŞARTNAME

TEKNİK ŞARTNAME

TANIM: Üretilecek bir ürünün fiziksel, mekanik, estetik ve kimyasal niteliklerini tanımlayan dokümanlardıra teknik şartname denir.

ÖNEMİ: inşaat işlerinde yapının nitelikleri çizgisel olarak anlatılamaz. bu nedenle her projenin teknik bir teknik şartname ile desteklenmesi gereklidir.

İÇERİĞİ: teknk şartnamede yapılan tanımlamalar somut olmalı, verilen nitelikler ölçülebilir olmalı ve anlaşılır olmalıdır. yapılan nitelik tanımları uygulanabilir olmalıdır.

HAZIRLANMASI: kullanılacak malzeme ve teknoloji ile ilgili standartlar temin edilmelidir. sonra bu standartlardan bize uygun olanı belirlenmeli ve şartname hükümleri haline getirilmelidir.
piyasa araştırması sonucu elde edilen bilgilerden faydalanılmalı, ürünlerin reklam amaçlı abartılı nitelikleri süzgeçten geçirilmelidir.
kamu kuruluşlarının hazırlamış olduğu teknik şartnamelerden de yararlanılabilir.

kaynak: prof. dr. emin öcal hocamızın ders notları.


Düzenleme:
Teknik şartnameden ziyade ihale dosyalarının içeriğinde çeşitli dokümanlar bulunmaktadır. Bunlar; yapım işleri genel şartnamesi, idari şartname, birim fiyat tarifleri gibi, her kurumun çeşitli isimlerde yayınlayabileceği dokümanlardır. ihale hazırlık sürecinde bu dokümanlar -eğer hazırlanmışsa kesin projelerle, değilse avan projelerle- kullanılarak maliyet analizleri yapılmaktadır. Ayrıca inşaat sürecinde yararlanılması gereken en önemli doküman "sözleşme dosyası" dır. Bu dosya en genel dosya olmakla beraber hakediş ve uygulamanın esaslarını oluşturur.

Hiç yorum yok:

KARAYOLLARI TANIMLARI