17 Nisan 2008 Perşembe

TUĞLA DUVARLAR


TUĞLA DUVARLAR


Tuğlaların imalat tekniği ve boyutlandırılmalarında TS 705’ de belirtilen kurallar uygulanmalıdır. Aşağıda Tuğla duvarlara ait geniş bilgi verilmiştir.


Yapılışlarına Göre Tuğlalar

1. Adi el tuğlası
2. Delikli makine tuğlası (normal tuğla)
3. Pres tuğla
4. Delikli blok tuğla ve asmolen tuğla
5. İzo tuğla
6.Ateş tuğlası


1. Adi El Tuğlası (Harman Tuğlası)
: Zamanımızda pek fazla kullanılmadığı için, imalatı da azalan ve daha çok kırsal kesimde, ilkel yöntemlerle elle kalıplanıp kurutulduktan sonra ilkel ocaklarda 600 C0 – 800 C0 de pişirilmesiyle elde edilir. Genellikle 23 x 11 x 6 cm. boyutlarında imal edilmektedir.


2. Delikli Makine Tuğlası (Normal Tuğla)
: makine ile kalıplanan bu tuğlalar 19 x 9 5 cm. boyutlarında olup, günümüzde fabrikasyon olarak üretilmektedir. Pişirilme sıcaklığı 800 C0 dir. Delikler düzgün, tamamen açık ve her üç yönde de olabilir. Kuru ağırlığının %15 ‘inden fazla su emmezler. Delik alanı deliklerin bulunduğu yüzeyin %15 ile %75’i kadardır.


3. Pres Tuğla
: Makine ile ve yüksek basınç altında kalıplanır. 19 x 9 x 5 cm. boyutlarındadır. Harca daha iyi yapışması için 19 x 9 cm.lik yüzeyleri hafif iç bükey (çukur) olarak imal edilir. Basınç dayanımı 300 kg/cm2 den az olamaz. Su emme oranı ise kuru ağırlığın %5’inden fazla olmamalıdır. Pres tuğlaların harca yapışmayan dış yüzeylerinin sırlanarak kullanılan tipleri de üretilmektedir.


4. Delikli Blok Tuğla : Özel tuğla toprağı ve kil karışımı, makinelerde öğütülüp ezilerek homojen duruma gelinceye kadar karıştırılır. Bu karışım suyla yoğrulup standart ölçülerde kalıplanıp kurutulduktan sonra, en az 800 C0 de pişirilir. Bu işlemlerin tamamı fabrikasyon olarak yapılır. Boşluklu oldukları için, ısı ve ses yalıtımı görevi de yapan tuğlalardır.


5. İzo Tuğla : İlk bakışta düşey delikli blok tuğla görünümünde olan izo tuğla, ses ve ısı yalıtımında çok iyi sonuç vermektedir. Deliklerin oluşturduğu hava boşlukları, aynen blok tuğlada olduğu gibi ses ve ısı geçirgenliğini bir miktar azaltmaktadır.
İzo tuğla hamuruna karıştırılan katkı malzemeleri, tuğlanın 1000 C0 deki pişirilmesi sonucunda yanarak tuğla hamuru içinde, içi hava dolu binlerce küçük gözenek (boşluk) oluşturulur. Bu gözenekler ısı ve ses yalıtımını kuvvetlendiren başlıca unsurdur.
İzo tuğla ve blok tuğlalar, yalıtımı kuvvetlendirmek ve örgüyü kolaylaştırmak için bazen harç cepli olarak da yapılmaktadır. Genellikle 39 x 19 x 13,5 cem, 24 x 14,5 x 23,8 cm, 24 x 24 x 23,8 cm. boyutlarda imal edilmektedir

6. Ateş Tuğlası
: Duvar imalatında kullanılmayan, genellikle şömine ve fırınların iç kısımlarının kaplanmasında kullanılan tuğlalardır. Bunlardan ayrı olarak büyük sanayii tesislerindeki haddehanelerde, ocak ve fırınlarda çok kullanılan ateş tuğlası, çeşitli isimler altında fabrikasyon olarak imal edilir. 19x9x5 cm. boyutlarında olabileceği gibi değişik ölçülerde yapılanları da vardır. Harcı özel olup, fabrika tarafından torba ambalajlarda satılır. Bu tuğlanın ateşe dayanımı en az 1300 C0 olmalıdır.
Delikli blok tuğlalar ise kendi içinde şöyle sıralanır:

a. Yatay Delikli Blok Tuğla : Betonarme binalarda yük taşımayan bölme duvarların (Perde duvar) yapımında kullanılır. En çok kullanılan tipleri 19x19x8,5 cm, 19x19x13,5 cm. ve 19x19x19 cm. boyutlarında olanlarıdır. Delikler yer düzlemine paralel gelecek şekilde kullanılır.

b. Dikey Delikli Taşıyıcı Blok Tuğla : Yığma yapılarda taşıyıcı duvarların yapımında kullanılan ve yük taşımak amacıyla yapılan bu tuğlalar, bölme duvarları içinde kullanılabilir. Delikli boyutları yatay delikli tuğlaların delik boyutlarından daha küçüktür. Delikler yer düzlemine dik gelecek şekilde kullanılır. En çok üretilen tipleri 19x19x8,5 cm, 19x19x13,5 cm, 19x19x19 cm ve 19x29x13,5 cm. boyutlarında olanlarıdır.

c. Asmolen Döşeme Tuğlası : Betonarme yapılarda, asmolen döşeme yapımında kullanılan özel tuğlalardır. Diğer blok tuğlalarda olduğu gibi üretimi fabrikasyondur. Bir tanesinin en az 120 kg.lık bir yükü taşıması istenir. Özellikle ses ve ısı yalıtımında, betonarmeye göre daha iyi sonuç verir.

d. Dekoratif Tuğla : Süsleme amacıyla kullanılan ve çeşitli geometrik şekillerde geniş boşlukları olan tuğlalardır. Yük taşımazlar. Genellikle 19x9x6 cm, 19x9x5 cm ile 19x19x8,5 cm. boyutlarında, normal tuğla ölçülerine yakın olarak imal edilen bu tuğlalar, örgüde kılıç dizi olarak kullanılır.

e. Baca Tuğlası : 19x19x19 cm. boyutlarında normal baca tuğlası olarak imal edilen tipleri olduğu gibi, 21x39x19 cm. boyutlarında şönt baca için imal edilen tipleri de vardır. İmalat tekniği diğer blok tuğlalarda olduğu gibidir.



Benzer Yayınlar

TUĞLALARIN ÖZELLİKLERİ

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI BİRİM FİYATLARI KİTABINDA ADI GEÇEN TUĞLA CİNSLERİ

7 yorum:

yazar dedi ki...

tuğlayı görünce dayanamadım uzun zamandır blogunuzu takip ediyorum gerçektende güzel paylaşımlarınız var ve gere ders notlarından gerekse araştırmalarınızdan bizlere aktardığınız bilgiler oldukça öğreticihttp://tuglafiyatlari.blogspot.com özellikle zemin mekaniği ile ilgili deneyler oldukça başarılı olara anlatılmış tebrik ederim
http://tuglafiyatlari.blogspot.com

rugzo dedi ki...

tuğlayı görünce dayanamadım uzun zamandır blogunuzu takip ediyorum gerçektende güzel paylaşımlarınız var ve gere ders notlarından gerekse araştırmalarınızdan bizlere aktardığınız bilgiler oldukça tuğlatuğlatuğla

cagriuysal dedi ki...

http://bayanmodasi.blogspot.com/

cagriuysal dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
cagriuysal dedi ki...

Mermer piyasasasınn önce gelen firmalarının her türlü ürünlerini barındıran ve özellikle de granit üzerine geniş bir arşive sahip olan bir sie açılmış durumda bu sitenin adı ise mermer fiyatları

Bu adresten bizlere ulaşarak meremr fiyatları hakkında daha geniş bilgiler alabilir ve merer piyasasını elinizde tutuyor sayabilirsiniz endinizi. 2011 meremr fiyatları ve mermer kesme makinaları granit mutfak tezgahları gibi konulardada sizlere yardımcı olacak blogumuzun adresi yukarında belirtildiği gibidir.

cagriuysal dedi ki...

merhaba sevgili santiye sefi blogunuzu çok beğendim. gerçekten bilgi verici onulara değiniyorsunuz. mermer ve granit hakkında bilgi almak istiyorsanız blogumuzu takip edebilirsiniz.

cagriuysal dedi ki...

eriklikiralik kiralık villalarımız mevcuttur mail adresimizden bizlere ulaşabilirsiniz.

KARAYOLLARI TANIMLARI